Névtelen levélben jelentették fel a rektort milliós fizetéséért

2009.07.10. 08:07
A gödöllői Szent István Egyetemen folyó „esztelen pazarlás” megfékezését kérték Hiller Istvántól az oktatói és kutatói. Az oktatási miniszternek küldött levélben a rektor többmilliós havi fizetését és tízmilliót meghaladó féléves jutalmát állították szembe a tanszékek filléres gondjaival és a döntések hiányában megrekedt programokkal. Hiller megvizsgálta a bejelentést, majd magát a rektort kérte meg az ügy alaposabb kivizsgálására. A rektor szerint nincs probléma.

A gödöllői egyetem aulájában tavasszal szórólapok tűntek fel, a hallgatók és a dolgozók figyelmét próbálták felhívni arra, hogy az intézmény vezetése óriási fizetéseket szavaztatott meg magának, értelmetlen célokra fizetett ki százmillió forintokat, miközben a tanszékeken várhatóan kifizetési korlátozásokat kell bevezetni. A szórólapokat a Szent István Egyetem (SZIE) rendészei gyorsan eltávolították az épületből.

Solti László
Solti László

A kevéssé sikeres akció után „az egyetem jövőjéért aggódó közalkalmazottak, fiatal és idős oktatók, kutatók, fizikai dolgozók” – konkrét aláírások nélkül – levélben fordultak az oktatási miniszterhez, hogy – egyetemi autonómia ide vagy oda – állítsa meg a Gödöllőn folyó „esztelen pazarlást”. A levél számos tételt sorol fel, amelyek sok millió forintos új kiadással terhelték meg a SZIE büdzséjét, jóllehet a válság miatt a felsőoktatásban is fő cél a költségcsökkentés.

A levél szerint a begyűjtött szórólapon vált az egyetem nyilvánossága előtt köztudottá, de azóta „az utánajárás” is igazolta, hogy az intézmény rektora, Solti László 4,7 millió forintos fizetést kap. Az állami cégek topmenedzserei között is kiemelkedően jónak számító havi bér mellett tizennégymillió forintos féléves jutalomban részesült, pedig az elégedetlenkedők szerint „másfél év múltával sem valósította meg az általa meghirdetett rövid távú rektori programot”.

A rektornak és két elődjének havi négyszázezr forint – életük végéig járó – tiszteleti honoráriumot is megszavaztak.

A legnagyobb tétel azonban egy intézményi átvilágítás volt, amelyre százhatvanmillió forintot költöttek, pedig a levélírók szerint gyakorlatilag semmilyen eredményt nem hozott.

A Gödöllői Egyetem központi épülete
A Gödöllői Egyetem központi épülete

Megkeresésünkre az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóosztályán azt a felvilágosítást adták, hogy a Hiller Istvánnak írt névtelen közérdekű bejelentést a tárca megkapta. „A minisztérium a levelet megvizsgálta, majd erről tájékoztatta az ügyben hatáskörrel rendelkezőt – az intézmény vezetését –, és arra kérte az intézményt, hogy saját hatáskörben vizsgálja meg a bejelentésben foglaltakat.”

A tárca részletesebb információk helyett arra bíztatott, hogy az ügyben felmerülő további kérdésekkel forduljunk az intézmény vezetéséhez.

Solti László rektor elismerte, hogy kapott értesítést a minisztertől a panaszlevélről, és mint mondta, áll mindenféle vizsgálat elé, még egy számvevőszéki ellenőrzéstől sincs miért tartania. A rektor szerint azonban egyenlőtlen a játék, mert névtelen feljelentők vádolták meg, velük nem tud vitatkozni, és amúgy is egy több hónapos ügyről van szó.

02

A SZIE rektora kérdésünkre kijelentette, hogy a levélben foglalt fizetési adatok nem valósak, ráadásul az egyetemi vezetőket az oktatási miniszter felügyeli, neki is tudomása van a rektorok fizetéséről.

Solti László nem kívánt nyilatkozni a javadalmazásáról, az szerinte magántermészetű adat, de elmondta, hogy ha a miniszter úgy dönt, hogy nyilvánosságra hozzák az összeget, nem lesz kifogása.