Felfüggesztették Vác MSZP-s polgármesterét

2009.07.11. 10:02
Fegyelmi eljárást indít Vác szocialista polgármestere ellen a város képviselő-testülete, a vizsgálat időtartamára fel is függesztették Bóth Jánost. A felfüggesztést megszavazó 10 jobboldali, 3 szocialista és két kizárt MSZP-s képviselő szerint a városvezető többször megsértette a szervezeti és működési szabályzatot. Bóth szerint viszont politikai döntésről van szó.

Felfüggesztette tisztségéből Vác szocialista polgármesterét a képviselő-testület, és fegyelmi eljárás is indul Bóth János ellen. Az Összefogás nevű jobboldali frakció vezetője szerint a 23 képviselő közül ugyan csak 10 jobboldali kötődésű, ám a döntést 15-en szavazták meg, köztük 3 szocialista, illetve 2 nemrég az MSZP-ből kizárt, jelenleg független képviselő is.

Tomori Pál szerint a felfüggesztés indoka az, hogy a polgármester többször megszegte a szervezeti és működési szabályzatot. Egy korábbi ülésen például megakadályozta, hogy sürgősséggel napirendre kerüljön a jobboldal javaslata a város kiadásainak lefaragásáról. A szabálytalanságok kivizsgálására 3 tagú bizottság alakult, 2 jobboldali és egy szocialista taggal. A felfüggesztés az eljárás lezárásáig, azaz 30 napig lesz érvényben.

Amennyiben elmarasztaló döntés születik, a testület szankciókat alkalmazhat, például csökkentheti a polgármester fizetését, ám a város éléről nem mozdíthatja el, ehhez bírósági ítéletre lenne szükség. A felfüggesztés idején Molnár Lajos szocialista alpolgármester irányítja a várost.

Bóth János úgy reagált: munkaügyi bírósághoz fordul az ügyben. Álláspontja szerint mondvacsinált ürügyekkel támadták, ami mögött személyes politikai bosszú áll. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mára az önkormányzat valamennyi bizottságban a jobboldaliak vették át a vezető szerepet, ami szerinte árthat a városnak.