Csongor
0 °C
9 °C

Bűncselekmény hiányában szüntették meg az UD Zrt. elleni nyomozást

2009.07.13. 13:45 Módosítva: 2009.07.13. 13:53
Mind a hét olyan bűncselekmény ügyében megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelyért a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett az UD Zrt. két vezetője és két dolgozója ellen. Az NNI mind a hét esetben bűncselekmény hiányában szüntette meg az eljárást.

A tíz hónapos nyomozás alatt sem az UD Zrt., sem konkrét személyek ellen büntetőeljárás nem indult és jelenleg sem folyik, tartalmazza a cég jogi képviselőjének közleménye. „Nem felel meg a valóságnak az egyes médiumok által tett azon híresztelés, hogy az UD Zrt.-vel szemben még több bűncselekmény miatt nyomozást fognak indítani” – közölte az UD Zrt. jogi képviselője, Futó Barnabás.

A nyomozást megszüntető határozat csupán azt szögezi le, hogy a nyomozásban vizsgált egyéb bűncselekmények gyanújával kapcsolatban keletkezett iratokat az illetékes hatóságokhoz küldik meg. Hogy ezekben az ügyekben lesz-e gyanúsított, és azok kik lesznek, azt majd a későbbi nyomozás dönti el, áll a közleményben.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügyben vált ismertté tavaly szeptemberben, miután az NNI szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott a társaságnál és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség által akkor ismeretlen tettes ellen indított eljárás magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése képezte a gyanú tárgyát.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél – a párt visszalépett elnökjelöltje indított eljárást érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.

A legfőbb ügyész a közelmúltban ehhez a hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanújával kérte. Úgy tudni, hogy a két politikus – a legfőbb ügyésznek a házelnökhöz intézett levele szerint – megalapozottan gyanúsítható személyes adattal való visszaélés vétségével és kényszerítés bűntettével.

Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomoz; a több szálon futó nyomozások alapján eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel.

Az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban korábban a nemzetbiztonsági kabinet is ülést tartott. Szilvásy akkori közleménye szerint egy „titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.