Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Orbán: Lejárt a liberálisok ideje, az új korszak jobboldali lesz

2009.07.18. 14:18 Módosítva: 2009.07.18. 14:19
A Fidesz elnöke szerint a neoliberális korszaknak vége, a piac mindenhatóságának mítoszát lerombolta a gazdasági világválság. Orbán szerint a baloldal saját céljait veszélyezteti, amikor a modern baloldalt keresve nem új célokat, csak ellenségeket nevezett meg. Az MSZP szerint Orbán azt hiszi, hogy ő Óz, a nagy varázsló, pedig válság idején nem varázslóra, hanem válságkezelőre lenne szüksége az országnak.

A Fidesz elnöke a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján népes közönség előtt kifejtette: egy politikai és gazdasági mítosz uralmának a korszaka ért most véget, amelyben a mítoszok mellett tabuk és babonás hiedelmek éltek.

Ennek a mítosznak az volt a lényege, hogy létezik egy nagy csoda, egy nagy varázslat, amely mindent megold. A "mindent piacosítani" politikájának elvét vallók azt mondták: a piac szent, morális és önszabályozó, aki pedig ebben kételkedik, az eretnek, maradi és szélsőséges - hangoztatta a szónok.

Szerinte ma a "varázstalanítás" napjai zajlanak, mivel kiderült, hogy ez a nagy varázslat globálisan "befuccsolt". Orbán szerint kiderült, hogy a piac nem tévedhetetlen, sőt, megtéveszthető, félrevezethető és védtelen az emberi mohósággal szemben. Most pedig a bajba jutott globális gazdasági elitet az államnak kell kihúznia ebből azon a pénzen, amelyet mindannyian adó formájában befizetünk.

Orbán Viktor szerint a jobboldalnak tanulnia kell a baloldal drámájából. Az európai baloldal mintegy száz évvel ezelőtt azt a fontos célt tűzte maga elé, hogy a tőkével nem rendelkező embereket is megillessék az emberi, szociális jogok, a gyógyuláshoz, a tanuláshoz és a védett munkafeltételekhez való jogok. A polgári demokráciák negyven-ötven évvel ezelőtt szinte általánosan befogadták ezeket a baloldali indíttatású eszméket a saját rendszereikbe. Ezért a baloldal egy-két évtizeddel ezelőtt ideológiai űrbe került, meghasonlott, identitásválságba került, a baloldaliság pedig céltalanná vált - hangoztatta a Fidesz elnöke. Szerinte ezzel párhuzamosan kialakult egy gazdasági baloldali elit, az olyan előjogokat kezdett követelni magának, amelyekkel szemben valamikor Európában a baloldali mozgalmat létrehozták.

A baloldal több mint egy évtizeddel ezelőtt megpróbálta megújítani önmagát - folytatta fejtegetését a politikus -, ennek szellemében megpróbált mesterségesen felépíteni egy ellenségképet, vagyis a baloldal minden riválisát válogatás nélkül antiszemitának, nacionalistának, kirekesztőnek és szélsőségesnek bélyegzett. Azzal is meg akarta újítani magát - mondta Orbán - , hogy saját baloldali elitje pénzügyi érdekeit "beleerőszakolta a baloldaliságba". Ebből lett a modern baloldal, amely most bukott meg csúfosan - mondta Orbán.

A neoliberalizmus formájában megújult baloldal ma már azokat az értékeket és alapvető jogokat veszélyezteti, amelyeket éppen ő maga harcolt ki és emelt be valamikor az európai politikába - hangsúlyozta a szónok. Leszögezve: a piac önmagában csak a tőkével rendelkezők érdekeit óvja, a tőkével nem rendelkezők érdekeit tehát csakis a közjót megtestesítő állam védheti.

Orbán szerint a magyar baloldalt is felvásárolta egy neoliberális tőkés csoport, amely mindent elvett a magyarok közösségétől. Ez a csoport szétverte az ország egészségügyi rendszerét, az emberektől elvette a nyugdíj-megtakarításokat, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonság.

Szavai szerint Magyarországon ennek a politikának a kudarca hatalmi, politikai és gazdasági válságot idézett elő. Ehhez hozzáadódott a nemzetközi válság, mindez együttesen nyomasztja a társadalmat. Ennek egyik következménye a kétféle szélsőséges politika - a szélsőséges liberális baloldal és a szélsőséges jobboldal - megjelenése Magyarországon - mondta. Egymásból élnek, egyik a másiknak következménye. Ezekkel a szélsőségekkel szemben csak a kiegyensúlyozott, sikeres, eredményeket hozó polgári kormányzás lehet az alternatíva - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Nem Óz, a nagy varázsló kell Magyarországnak

Az MSZP szerint eredményes válságkezelőre van szükség, Orbán Viktor azonban továbbra sem mondja meg, hogyan kezelné a válságot - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője szombatona Fidesz elnökének tusnádfürdői beszédére reagálva.

Nyakó szerint Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen nem úgy beszélt, mint egy választott politikus, hanem mint egy szellemi vezető vagy törzsi varázsló. „Magyarországnak nem Óz, a nagy varázsló kell, hanem eredményes válságkezelés" - mondta Nyakó.

Az MSZP szóvivője hozzátette: Orbánnak régimódi, legendák ködébe vesző mondatai vannak, pedig ráolvasással, energiaküldéssel nem lehet kezelni a gazdasági válságot, megvédeni a devizahiteleseket és a munkahelyeket.

Nyakó szerint sajnálatos, hogy Orbán csak a jövővel foglalkozik, nem pedig a jelennel és továbbra sem mondja meg, hogy ő hogyan kezelné a válság

Basescu: A román alkotmány nem alku tárgya

A rendevényen Traian Basescu is felszólalt. A román államfő az erdélyi autonómiával kapcsolatban a román alkotmányt idézte. Basescu háromszor ismételte el a román alkotmány első cikkelyét (minden említést füttyszó és fújolás fogadott), amely szerint Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Traian Basescu megismételte korábbi álláspontját: Romániában ugyanolyan mértékű autonómia képzelhető el Székelyudvarhelyen, mint bármelyik más városban.

"Elrugaszkodottnak tartom azt az elképzelést, hogy csak egyesek jussanak autonómiához" - mondta. Szerinte nagyon tévednek azok, akik úgy képzelik el az autonómiát, mint útlevélbevezetést az országhatárokon belül. "A román politikusok számára az alkotmány nem alku tárgya!" - jelentette ki. Az államfő a nemrég lezajlott EP-választásokra utalva feltette a kérdést: Európa-szerte a jobboldal nyerte meg a választásokat, de miért törtek előre a szélsőségesek? "Ezen a románok is, magyarok is el kell gondolkozzanak" - mondta.

Orbán Viktor megemlítette, hogy a Fidesz és Basescu korábbi szervezete, a Demokrata-Liberális Párt ugyanazon politikai családba tartoznak, ami a konfliktusok ellenére értékes együttműködési lehetőség. A magyarok és románok sorsában vannak közös elemek - tette hozzá.