Félreértés a nyolcszázezres bírság a mobilozó vezetőknek

2009.07.20. 22:29 Módosítva: 2009.07.21. 08:38
Valójában ezért legfeljebb húszezer forintos bírság szabható ki augusztus 1-től.

Félreértésen alapult a Független Hírügynökség híre, miszerint augusztus 1-től akár nyolcszázezer forintos bírsággal is büntethető az, aki vezetés közben mobilozik. Az igazságügyi és rendészeti minisztérium tájékoztatása szerint az igaz ugyan, hogy a helyszíni bírság gyakorlatát felfüggesztik, ám ezzel párhuzamosan szabálysértés helyett a vétség kategóriába sorolják át a menet közbeni mobiltelefonálást, a bukósisak, a biztonsági öv és a gyermekülés (hivatalosmagyarul gyermekbiztonsági rendszer) használatának elmulasztását.

Azaz a jövőben ezen vétségek után fix összegű büntetéseket szabnak majd ki. Mobiltelefon vezetés közbeni használatáért lakott területen belül tízezer, lakott területen kívül tizenötezer, autóúton-autópályán húszezer forint lesz a bírság.

A gyermekülés használatának elmulasztása lakott területen belül 15. azon kívül 30 ezer forint bírságot von maga után. Autóúton és autópályán 45 ezer forint a bírság.

A biztonsági öv és a bukósisak használatának elmulasztásáért a vezető mellett az utazó személy is felelőssé tehető majd a jövőben, a bírság mindkét esetben lakott területen belül 10, lakott területen kívül 20, autóúton és autópályán 30 ezer forint lesz augusztus 1-től.