Bonifác
10 °C
16 °C

Kizárták irodájából a nagykanizsai alpolgármestert

2009.07.21. 19:07
Szembeszállt velem, rendkívüli közgyűlést hívott össze, pedig megtiltottam – ezzel indokolta Nagykanizsa polgármestere, hogy miért záratta le a fideszes alpolgármester irodáját. A nagykanizsai Fidesz-frakció most azt fontolgatja, feljelentést tesz az egyébként Fidesz-támogatással megválasztott polgármester ellen, akivel a képviselőcsoport egy éve haragban van.

Lecseréltette Nagykanizsa polgármestere az alpolgármester hivatali irodájának zárját, miután eredménytelenül arra szólította fel őt, hogy ürítse ki a helyiséget. A fideszes Cseresnyés Péter szerint példátlan eset, hogy Marton István (akit 2006-ban a Fidesz támogatásával választottak polgármesterré) el akarja lehetetleníteni a munkavégzését.

Cseresnyést múlt pénteken szólította fel a polgármester, hogy azonnal azonnal költözzön ki az alpolgármesteri irodából, ezt azonban megtagadta, és a munkanap végén lepecsételte a saját irodáját. Hétfőn még nem történt semmi, kedd reggel azonban nem tudott bemenni, lecserélték a zárat, és valaki illetéktelenül behatolt. Cseresnyés szerint a polgármesteri hivatalban csak a jegyző vagy az aljegyző lenne jogosult egy zárcsere kapcsán intézkedni, de ők nem tettek ilyesmit.

Az alpolgármester kedden levélben kérte az aljegyzőtől, hogy biztosítsa számára a munkavégzés feltételeit, vagyis az irodába való bejutást, ezek után egy hivatali dolgozótól kapott kulcsot. Hangsúlyozta, az irodában személyes és bizalmas dolgai, iratai is vannak, ezért újból lepecsételte az ajtót, mert nem tudja, kinél lehet még kulcs. Bene Csaba, a Fidesz nagykanizsai közgyűlési frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón hozzátette: megtárgyalják és megfontolják, hogy az irodába való behatolás miatt feljelentést tesznek-e.

Marton a történtekről annyit mondott: hétfő délután két hatósági tanú jelenlétében, jegyzőkönyv felvétele mellett cseréltette le az alpolgármester irodájának zárját, ő maga nem lépett be az irodába. Írásban ismételten arra szólította fel Cseresnyés Pétert, hogy szerda délig ürítse ki az irodát, ellenkező esetben a holmijait a raktárban helyezteti el. A nagykanizsai városvezető azzal indokolta lépését: az elmúlt hetekben, szabadsága alatt az alpolgármester szembeszállt azzal az utasításával, hogy ne hívjon össze rendkívüli közgyűlést. "Megtiltottam neki, visszavontam a közgyűlést, másnap az alpolgármester mégis kihirdette, ráadásul jogellenesen", mondta Marton.

A polgármester már tavaly augusztusban minden feladat- és hatáskört megvont az alpolgármestertől, most pedig azt is közölte vele, hogy semminemű munkájára nem tart igényt, az esetleges helyettesítésen kívül, amelynek jogát a törvény miatt nem tudja elvenni tőle. Emlékeztetőül: a nagykanizsai közgyűlésben régóta folyamatos a konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció, valamint a frakció-tag alpolgármester között.

Miután Marton István tavaly augusztusban megvonta az alpolgármester minden feladat- és jogkörét, októberben írásban arra kötelezte Cseresnyés Pétert, hogy költöztesse el az irodáját a városházából a polgármesteri hivatal távolabbi épületébe, amit az érintett nem tett meg. 2008 novemberében a megyei közigazgatási hivatal előzetes állásfoglalásban jogszerűnek ítélte Marton István azon döntését, amellyel visszavonta az alpolgármester feladatait, és törvényességi szempontból nem tartotta kifogásolhatónak az alpolgármester elhelyezésére vonatkozó intézkedést sem.