Járhatatlanná vált a frissen felújított út

2009.07.22. 11:26
A Magyar Közút Zrt. olyan bitumennel védekezik a kátyuk ellen, ami 30 fok felett megolvad. Bár a Gyulaj és Kurd közötti utat épp csak átadták, a nagy meleg miatt folyamatosan szórni kell kaviccsal, hogy ne ragadjanak bele az autók - írta a Teol.hu.

A kánikulában folyósra olvadt az épp csak felújított útszakasz Gyulaj és Kurd között. A bitumen tócsákban állt az úton múlt héten: lehetetlenné vált rajta a közlekedés, veszélyesen csúszkáltak rajta az autók - számolt be a Teol.hu. Meglepő választ adott a felújítást végző Magyar Közút Nonprofit Zrt. tamási ügymérnökségét vezető Lukács József, már a művelet előtt is tudták, hogy a kátyusodás ellen lerakott hígított bitumen 30 fok felett megolvad.

Mivel az anyag 30 fokot bír ki -ami nyáron nem ritka hőmérséklet- már több helyen volt ilyenre példa. Nagykónyi, Koppányszántó, Nagyszokoly, Magyarkeszi és Felsőnyék térségében is találkoztak már ilyesmivel. A cég a tavaly átadott utat most kavicsokkal szórja le, hogy újra használhassák az utat.

Az ügyben a gyulaji önkormányzat és néhány helyi vállalkozó többször is panaszt tett a Zrt.-nek. Dobos Károlyné polgármester szerint tarthatatlan az állapot, és az egész község fellép a helyzet ellen. A cég ezért naponta kétszer utókezeli az utat, megfelelő mértékű zúzalékkal szórják be. Lukács József elmondta, felkészültek az újabb kánikulára, és szükség esetén akár munkaidőn túl is dolgozni fognak a szakaszon. A helyiek viszont azt állítják, hogy a leszórt zúzalékot pillanatok alatt széthordják az autók.