MSZP: pontrendszerben fizetnék a választókörzeteket

2009.07.23. 14:21
Nincs előmeneteli lehetőség a baloldali politizálásban, ezért nem jönnek a fiatalok, erre jutott az MSZP Progresszív Platformja. A társaság egy teljesítménymérő-rendszerben látja a megoldást, ami szerint azok a választókörzetek kapnak majd pénzt, ahol dolgoznak az aktivisták. Ott viszont, ahol szórólapoznak és szimpatizánsi térképet rajzolnak, jut nyomdára és rendezvényekre, illetve mindenki kiszámolhatja, hogy halad felfelé a pártlétrán.

A segély helyett munka elv lassan magát az MSZP-t is eléri, legalábbis a Progresszív Platform attól tenné függővé a különböző szervezetek finanszírozását, hogy azok mennyire aktívak. Magyarán ha egy szervezet punnyad, akkor egy speciális pontrendszer alapján büdzséjét megkurtítják. A rest szervezetek így olyan drámai következményekkel kénytelenek szembesülni, hogy a tagság nem kap Szegfű bált, kevesebb lesz a rendezvény, nem jár arra ismert szocialista politikus, és ami már valóban lényegi: lecsökken a helyi irodák fenntartási költsége, illetve kevesebb pénzt kapnak a kampányra.

Az, hogy a választókerületek összességében hány pontot szednek össze, tagjaik munkájától függ. A Progresszív Platform alapvetően két kategóriába sorolná a pontszerző tevékenységeket. Az úgynevezett alaptevékenységek körébe tartozna például az alapszervezeti üléseken való részvétel, ugyanis egy ilyen gyűlés olyan kulturált politikai beszélgetési forma, ahol új szimpatizánsokat lehet megnyerni a pártnak. Aztán az alaptevékenység részeként mindenkinek le kellene írni, hogy mit szeretne a településen, mert az ilyen ötletbörzéből majd a kampány során lehet profitálni. És természetesen a jó pártkatonának ott kell lenni a települési és a civilszervezetek rendezvényein. Ja, és nem lehet a homályban bujkálni, pártos olvasói levelekben és cikkekben kell egyenes gerinccel vállalni a szocialista véleményt.

A második kategória választható feladatoké, ebbe sorolták a kiemelt pontszámot érő aktivitásokat, új párttag beszervezését, új alapszervezet létrehozását, a helyi Societas (az MSZP ifjúsági szervezet) megszervezését, illetve minél több rendezvény lebonyolítását. A legtöbb pontot persze a kampánytevékenység hozza, itt az az aktivista hasít, aki szórólapozik, aki cikket ír és helyez el, aki elkészíti a szocialista szimpatizánsi térképet, illetve aki beül a szavazatszámláló bizottságba (hiszen jelenlétével szavazattá alakíthatja a korábbi beszélgetéseket).

Ahol jól teljesítenek, ott rendre feltűnnek az országos politikusok, és biztos jut pénz nyomdára, újságra, szóróajándékra. És ami a progresszív társaság szerint nagyon fontos, a pontrendszer alapján kirajzolódik egy stabil pártjövőkép, hiszen az előmenetel a teljesítéshez kötődik. A Progresszív Platform szerint ugyanis jelenleg az a legnagyobb baj, hogy jelenleg kevés fiatal lát felemelkedési utat a baloldali politizálásban.

Az viszont más kérdés, hogy a párt jelenlegi helyzetében mennyire valósítható meg egy ilyen teljesítményelvű-rendszer. Megeshet ugyanis, hogy egyszerűen nem jut pénz a teljesítmény finanszírozására. Ugyanis a párt 2008-ban 1,42 milliárd forintot bevételt tudott felmutatni, viszont kiadásai 2,12 milliárdra rúgtak (eszközbeszerzésre 943 millió, működésre 580 millió, politikai tevékenységre 577 millió ment el.)