Együttműködést ajánl Bajnai a pártoknak

2009.07.25. 00:08 Módosítva: 2009.07.25. 00:10
A miniszterelnök az első száz napot sikeresnek ítéli, de sok még a teendő.

Együttműködést ajánlott fel Bajnai Gordon a parlamenti pártoknak abban a levélben, amelyet pénteken juttatott el a frakcióvezetőknek, valamint Dávid Ibolya MDF-elnöknek.

Bajnai Gordon a levélben arra kérte a pártvezetőket, hogy segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket.

A miniszterelnök kijelenti, a válságkezelésnek kezdenek beérni az eredményei. A válság azonban továbbra is jelen van Magyarországon és a környező országokban is, így még sok a tennivaló - fűzte hozzá. Bajnai Gordon kiemelte, a gyors és hatékony intézkedéseknek, valamint a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően kezd helyreállni a nemzetgazdaság egyensúlya.

Az intézkedésekről szólva kifejtette: a forint árfolyamának stabilizálásával a devizában eladósodott 1,7 millió család terhei enyhülnek, a külföldi befektetői partnerek bizalma erősödik. Az adórendszer átalakításával szerinte érdemben csökkennek a munkavállalók és a munkaadók terhei. Kitért arra is, hogy a nemrég kibocsátott magyar államkötvényt majdnem hatszorosan jegyezték túl a befektetők, ezzel Magyarország fokozatosan, a vártnál lényegesen jobb árfolyamon térhet vissza a piaci finanszírozáshoz.

A miniszterelnök felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kedvező eredmények ellenére sem a válságnak, sem a válságkezelésnek nincs még vége. A további tennivalók között említette Magyarország tartós szerkezeti válságának feloldását, valamint azt, hogy az országot növekedési pályára kell állítani. Bajnai szerint folytatni kell "a pazarlóan működő állami szervezetek" átalakítását, a közösségi közlekedés ésszerűsítését, az önkormányzati rendszer párhuzamosságainak kiküszöbölését, a bürokratikus gátak lebontását.

"A kormány éppen ezért az eddig meghozott és most elhatározott intézkedéseket egy rendkívül szigorú, feszes és felelős költségvetésbe foglalja a lehető legrövidebb időn belül" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a költségvetés világos üzenetet jelent majd: Magyarország nem fordul vissza a válságból kivezető úton.

A kormányfő levelében szólt arról is, hogy egyes politikai megnyilatkozások az ország számára kockázatot jelentenek, bizonytalanságot okoznak. A cselekvés felelőssége természetesen elsősorban a kormányé, de a parlamenti pártokra vár az a feladat, hogy a nemzet érdekét a pártérdekek elé helyezve tegyék a dolgukat a törvényhozásban - vélekedett.

Bajnai Gordon szerint Magyarország alapvető érdeke, hogy kitartson a már meghozott intézkedések mellett és folytassa "a nemzetközi döntéshozók által is elismert" utat.

Az Országgyűlés április 14-én szavazta meg azt a bizalmatlansági indítványt, amellyel leváltották Gyurcsány Ferencet a kormányfői posztról és helyére Bajnai Gordon korábbi gazdasági minisztert választották meg. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással fogadták el. A Fidesz és a KDNP képviselői bent voltak az ülésteremben, gombot azonban nem nyomtak a szavazáskor.