Retkes csak Bajnai válságkezelését támogatja

2009.07.26. 18:50
Az SZDSZ-ben két válasz is született Bajnai Gordon pénteki levelére, melyben a miniszterelnök arra kérte a pártokat, hogy működjenek együtt a válság kezelésében. Retkes Attila SZDSZ-elnök biztosította a kormányfőt a válságkezelő intézkedések támogatásáról. Kóka János frakcióvezető szintén reagált, az önkormányzatok finanszírozásában nem ért egyet Retkessel.

"Az SZDSZ megújult vezetése a válságkezelő intézkedéseket továbbra is támogatja, de a kormány ezen túlmutató intézkedéseit nem" - reagált vasárnap Retkes Attila SZDSZ-elnök Bajnai Gordon pénteki levelére, melyben a kormányfő együttműködésre kérte a pártokat. Az SZDSZ elnöke szerint a válságkezelés első eredményei makroszinten már jelentkeztek.

"Meggyőződésem, hogy a pénzügyi egyensúly helyreállításában és a nemzetközi befektetői bizalom visszaszerzésében fontos és elkerülhetetlen lépések történtek az elmúlt hónapokban" - fogalmaz Retkes Attila. Azt írja, az SZDSZ ezért támogatta Bajnai programját.

Retkes szerint nem érdemes olyan reformokba belefogni, amelyek hatása már az új kormány mandátuma alatt jelentkezik, de amelyeket a Fidesz ma elutasít.

Az SZDSZ elnöke megjegyzi, hogy az önkormányzatoktól 2010-ben tervezett 120 milliárd forintos elvonás eladosódásba taszít számos önkormányzatot, Retkes szerint ez így nem válságkezelés, hanem az állami költségvetés szanálása az önkormányzatok pénzén, ezért ezt az SZDSZ nem támogatja.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője ugyancsak reagált Bajnai levelére, ő a közszféráról azt írja, hogy fontos lenne mihamarabb átalakítani: "szabaduljunk meg egy jelentős részüktől, hogy azokkal, ami marad, jobb minőségben, gyorsabban, olcsóbban lehessen foglalkozni. Kevesebb állami beavatkozást, erősebb szabályozást, szigorúbb végrehajtást, több versenyt szeretnénk".