Trükkök százait vetik be a kórházak

2009.07.27. 10:39
Egyre több trükköt vetnek be a kórházak pénzügyi helyzetük normalizálásához, írja a Népszabadság és a Magyar Nemzet. A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház például leltárra hivatkozva állítaná le a műtéti blokkját egy hétre.

Leltár miatt egy hétre leállítaná a műtéti blokkját a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, ezért az ÁNTSZ arra kérte a budapesti fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy ez idő alatt vegyék át a sürgősségi eseteket. Csakhogy több kórház is jelezte, nem hajlandó erre, mondván: egy súlyponti intézmény nem zárhat be ilyen indokkal, ráadásul a saját területükön lévő páciensek ellátása is gondot okoz – írja a Magyar Nemzet.

A Népszabadság több hasonló trükkről számol be. Vácon bővítették például a VIP-kórtermek számát, és a lehető legolcsóbb szállítótól rendelnek minden eszközt. Folyamatosan újratárgyalják, hogy mennyi műtétet lehet a következő héten elvégezni.

Az átlagosnál kissé könnyebben boldogulnak a berettyóújfalui intézményben, ahol az évente odaérkező több mint ezer romániai beteg segít valamit a pénzzavaron. A szülészeti ellátástól a mandulaműtétig sok ellátást igénybe vesznek a határ közelében élők, a kórház pedig emelt szintű hotelszolgáltatással és román nyelven beszélő személyzettel próbál megfelelni az igényeknek.

Kreatív megoldásnak indult a veszprémi történet is, amikor megpróbálták maguk szabályozni a szabad orvoslást és a hálapénz problémakörét a szülészeten. Egy főigazgatói utasítás értelmében a választott orvosnak és a szülő nőnek szerződésben kellett rögzítenie, hogy mit vállal az orvos a szabadidejének terhére, illetve mennyit fizet ezért - számla ellenében - a kismama az orvosnak - írja a Népszabadság.