Draskovicsot már az SZDSZ is lemondatná

2009.07.28. 17:14 Módosítva: 2009.07.28. 17:14
A Fidesz után az SZDSZ is lemondatná Draskovics Tibor rendészeti minisztert, mert pénteken bizonyítékként mutatott be egy homályos eredetű videót. Az MSZP azonban bízik Draskovicsban, inkább egy beosztottjával vitetnék el a látványos bakit. Draskovics nem először futott lyukra, voltak már tévesnek bizonyult bejelentései korábban is.

Légből kapott bejelentés

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter távozását követeli az SZDSZ. A kormányt kívülről támogató párt szerint elfogadhatatlan, hogy pénteken azt mondta egy videóról, hogy azon magyar terroristák robbantottak, holott kiderült, erre semmilyen bizonyíték sincs. Sőt valószínű, hogy a film teljesen más körülmények között készült, mint azt a miniszter megpróbálta beállítani. A Fidesz már a hétvége óta támadja a videó-ügy miatt Draskovics Tibort. Bajnai Gordon miniszterelnök és az MSZP viszont továbbra is bízik benne.

Draskovics Tibor pénteken újságíróknak kiosztott egy filmet, amin egy üres földterületen bekövetkező robbanás látható. „Azt a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották föl, ők készítették el a felvételt. Ki akarták próbálni azt az eszközt, amit használni akartak" – fogalmazott. Draskovics a Magyarok Nyilai nevű szervezethez kötötte a robbantást. A szervezet több tagja előzetes letartóztatásban van, a gyanú szerint robbantásos merényletre készültek baloldali politikusok ellen.

draskovics tibor

A hétvégén a Hír tévé vetette fel, hogy a jelenet nagyon hasonlít egy 2007-es amatőr filmfelvételre, amit Bonyhád határában kísérletező fiatalok készítettek, házilag barkácsolt bombájukról. A bonyhádi robbantás elkövetője azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a Draskovics által kiosztott felvételen az ő robbantásuk látható. A bonyhádi esetet a rendőrség már felderítette, annak terrorizmushoz vagy a Magyarok Nyilaihoz semmi köze sem volt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda annyit igazolt hétfőn, hogy a felvételt a Magyarok Nyilai csoporthoz kötődő egyik gyanúsított számítógépén találták, de azt ők sem tudják, hogy a felvétel miért került a gépre. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pedig korábban azt mondta, hogy ők a felvételt nem tekinti bizonyítéknak. Vagyis nyilvánvalónak tűnik, hogy Draskovics pénteki állításai légből kapottak voltak.

A Fidesz és az SZDSZ lemondatná

Kedden ezért az SZDSZ közleményt adott ki, ami szerint „Draskovics Tibor néhány napja olyan súlyos hibát követett el, amely után rendészeti miniszter egyetlen demokratikus országban sem maradhat székében". Ugyanakkor kétséges, hogy az SZDSZ mit ér el a miniszter elleni kampányával: a párt vezetésével szemben a szabad demokrata parlamenti képviselők többsége teljesen lojális a kormányhoz. Ráadásul hiába támogatják kívülről a kormányt, annak összetételébe ellenzéki pártként nincs beleszólásuk.

A Fidesz már hétvége óta támadja Draskovicsot a videó miatt. Navracsics Tibor frakcióvezető szerint a miniszter vagy az MSZP illetve Bajnai Gordon megrendelésére hamis bizonyítékot kreált, vagy pedig "elszabadult", és saját szakállára „hiszterizálja a közhangulatot". Az SZDSZ inkább azt feltételezi, hogy Draskovicsot megvezették saját munkatársai, ám szerintük ha ez előfordulhatott, akkor alkalmatlan miniszternek.

A két párt kritikájában fontos különbség, hogy a Fidesz szerint az egész terroristázás egy politikai lufi lehet, míg az SZDSZ aggódik a terrorizmus miatt, csak szerintük Draskovics hiteltelenné tette a paramilitáris csoportok elleni harcot.

Az MSZP Draskovics egy beosztottjára fogná az egészet

Hétfőn a kormányfő azt mondta, hogy a miniszterelnök töretlenül bízik Draskovics Tiborban, kedden pedig az MSZP nevében Tóbiás József frakcióigazgató állt ki a miniszter mellett. Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője szerint Draskovicsot egy munkatársa téveszthette meg, akit várhatóan kirúgnak majd.

Draskovics nem először futott lyukra

Nem ez az első eset, hogy Draskovics bejelentett valamit, aztán a dolgok mégsem úgy alakultak. Idén télentörtént, hogy Draskovics pénteken bejelentette a miskolci rendőrkapitány leváltását, majd vasárnap visszavonta az intézkedést. Pásztor Albertnek azért kellett volna mennie, mert azt mondta, hogy bizonyos bűncselekményeket csak cigányok követnek el. „Magyarországon rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést" – mondta Draskovics, majd két nap múlva felülbírálta megállapítását.

A most zavarba hozott Nemzeti Nyomozó Irodával is volt már furcsa ügye. Tavaly tavasszal megkereste Petőfi Attilát, a szervezet vezetőjét, azt állítva, hogy a Hír tévé két riportere kábítószert árul és fogyaszt. Később kiderült, hogy a vád nem volt igaz.

2007-ben a PSZÁF elnöke és helyettese nyert ellene pert, mert a bíróság megállapította, hogy Draskovics pénzügyminiszterként (2004-2005-ben vezette a tárcát) jogszerűtlenül rúgta ki őket.

Szintén pénzügyminiszterként rendre tévesen hangsúlyozta, hogy tarthatók a költségvetésben meghatározott tervek, ám többször is kiderült, hogy nagyobb volt a hiány az általa prognosztizáltnál.

Draskovics több reformtestületben is fontos szerepet vállalt, ám a nagy elképzelésekből kevés valósult csak meg. Pénzügyminiszterként adóreform-bizottságot szervezett, később pedig államreform-bizottságot vezetett. Az ezekben a műhelyekben tervezett nagy strukturális átalakítások azonban elmaradtak.

Draskovics már a rendszerváltás előtt fontos pozíciókat töltött be a Pénzügyminisztériumban. A Medgyessy-kormány idején előbb a miniszterelnök kabinetfőnöke, majd pénzügyminiszter volt. Tisztségét az első Gyurcsány-kormány elején megtartotta, majd az MVM igazgatótanácsának elnöki székébe távozott. 2007-től tárca nélküli miniszterként a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelt. Gyurcsány 2008-ban hívta vissza a kormányba, ezúttal rendészeti és igazságügyi miniszternek, ahol Bajnai Gordon is megtartotta.