Eladósodás fenyegeti az MSZP-t

2009.07.28. 07:59
Ha nagyot bukik a baloldal, akkor az MSZP mostani évi egymilliárd forintos állami támogatása harmadára-felére csökkenhet, és nem lesz képes finanszírozni veszteségeit. A szocialisták 2008-at körülbelül hétszázmillió forint veszteséggel zárták. A párt működtetéséhez felvett hitelek forrásaink szerint ennél jóval többre rúgnak, és egy részük a vidéki pártingatlanokat terheli. Azaz ha a támogatás megcsappanása miatt az MSZP nem képes törleszteni, a bankok elvihetik a helyi pártszékházakat, és több száz pártközeli alkalmazott kerülhet utcára.

7,5–11 milliárd forint – belső becslések szerint ennyit költött az MSZP a 2006-os országgyűlési kampányra. Aminek ereje és népszerűsége teljében, feltöltött pártkasszával futott neki. Most viszont erős mínusszal kénytelen nekimenni a 2010-es választásnak, és népszerűségével együtt a potenciális adományozók köre is erősen megcsappant. Következésképpen, vélekednek MSZP-s forrásaink, mindenképpen hitelre lesz szükségük a kampányhoz és a párt működtetéséhez. (Hivatalosan ilyesmiről persze szó sincs, elvben az MSZP-nek elegendő a korteshadjáratához a törvényben megengedett 386 millió forint.)

A kifacsart párt

Csakhogy az MSZP büdzséjét már így is jelentős kiadások terhelik. A párt bevételei tavaly 1,422 milliárd forintra rúgtak, de közben 2,1 milliárd forintot költött. A hétszázmilliós hiányt a pártnak egyébként nem kellett egy az egyben benyelnie, 2007-ben nagyjából egymilliárd forintért adta el a Köztársaság téri székházát, így abban az évben körülbelül 2,3 milliárd forint bevételt könyvelhetett el. Költeni pedig csak 1,9 milliárd forintot költött (az új, Jókai utcai székházat 700 millióért vették, 100 milliót vitt el a felújítása), tehát maradt négyszázmillió forintjuk, a párt valós 2008-as hiánya csak háromszázmillió forint.

Ám amikor tavaly lehetővé vált, hogy a pártok kedvezményes hitelből vásároljanak ingatlanokat, az MSZP hétszázmillió forint kölcsönt vett fel, hogy megszerezzen több tucat épületet. Előbb-utóbb tehát egymilliárd forintot kell törlesztenie, amit megfejelnek majd a 2009-es év túlköltései. Forrásaink szerint, ha a központ érdemben működtetni akarja a pártot, két-háromszázmillió forintos hiánnyal kell számolniuk. Az áthidaló megoldást újabb hitelek jelenthetik. (Ezek fedezetéül többek között a párt tulajdonában lévő épületek szolgálhatnak, ahogy szolgáltak már a nagyarányú ingatlanvásárlás előtt is. A Jókai utcai székház szintén a párt tulajdona.) De aztán az áthidaló hiteleket is törleszteni kell, a tavaly megvásárolt ingatlanokra felvett hitelekkel együtt.

Zsugorodó támogatás, sorvadó szervezet

Azonban ha az MSZP nagyon rosszul szerepel a 2010-es választásokon, drasztikusan csökken a szavazatarányosan járó állami támogatás is, ami most évente 953 millió forint. Ha az MSZP csak húsz százalékát szerzi meg az országgyűlési választásokon a szavazatoknak, akkor ez az összeg egy hárompárti parlament (Fidesz, MSZP, Jobbik) létrejöttekor ötszázötvenmillió forintra csökken, négypárti (Fidesz, MSZP, Jobbik, MDF) esetében körülbelül ötszázmillió forintra.

Forrásaink attól tartanak, hogy az MSZP-nek nem telik majd a különböző törlesztőrészletek visszafizetésre, a bankok elviszik a párt vagyontárgyait, elsőként az ingatlanokat, és gyakorlatilag eltűnnek a pártélet helyszínei, a rendezvényekhez is bérelni kellene helyiségeket. Amit súlyosbíthat, hogy különböző aggodalmak szerint a pártnak az alkalmazottait is szélnek kell ereszteni, akár több száz embert. Előállhat egy olyan helyzet, hogy az MSZP mint párt hetven-nyolcvan fővel lesz bent a parlamentben, de a képviselők mögött nem működik országos pártszervezet.