Szabó Máté: A hajléktalanoknak is jár az egészségügyi ellátás

2009.07.30. 21:34
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint alapjog sérül, ha a hajléktalanok nem részesülhetnek ingyenes egészségügyi ellátásban. Szociális munkások szerint az OEP nem fogadta el egészségügyi szolgáltatásra feljogosító igazolásként a hajléktalanságot bizonyító közokiratot, a lakcímkártyát. Az OEP úgy reagált, hogy nem akarja kizárni a hajléktalanokat az ellátásból, csak technikai jellegű jogszabály-módosítást szertne.

Összeegyeztethetetlen az alapjogokkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elképzelése, hogy egy jogszabály módosításával megvonná a hajléktalanoktól az egészségügyi ellátás jogosultságát, közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala csütörtökön.

Szabó Máté szociális munkások jelzései után rendelt el vizsgálatot, mivel az OEP nem fogadta el egészségügyi szolgáltatásra feljogosító igazolásként a hajléktalanságot bizonyító közokiratot, a lakcímkártyát.

A biztos álláspontja szerint a társadalombiztosítási jogszabály egyértelműen meghatározza a hajléktalanság fogalmát és azt, hogy a hajléktalan egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ebből következően a települési szintű lakcímkártya a hajléktalanság tényét igazoló okiratnak minősül.

Szabó Máté felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a jogszabály valóban nem határozza meg a jogosultság adminisztrációs szabályait, a jogszabályi háttért rendezni kell, az OEP igazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy addig is egészségügyi szolgáltatásra jogosultként tüntesse fel azokat, akik a hajléktalanságukat lakcímkártyájukkal igazolják.

Az OEP az ombudsman kezdeményezésére már elfogadja a település szintű lakcímkártyát a hajléktalanstátus igazolására, az érintetteket az egészségügyi szolgáltató jogviszony ellenőrzésekor jogosultként szerepelteti.

A közlemény szerint az OEP megbízott főigazgatója azonban az állampolgári jogok biztosának nemrég küldött levelében arról írt, hogy az eljárást átmenetinek tekinti, nem tartja biztonságosnak, ezért az illetékes tárcáknál olyan jogszabály-módosítást kezdeményezett, amellyel kivenné a hajléktalanokat az egészségügyi ellátásra jogosultak köréből.

Szabó Máté válaszában azt hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés "egy arra minden kétséget kizáróan rászoruló, ugyanakkor a legcsekélyebb érdekérvényesítő képességgel sem rendelkező csoport kirekesztését eredményezné, megaláztatástól mentes ellátásukat garantáló alternatívák nélkül". A problémát kezelő szabályozási rendszer kidolgozása nélkül a hajléktalanok törlése a törvényszövegből egy létező, akut probléma semmibevételét jelentené.

Az ombudsman szerint a megfelelő szabályozás megszületése előtt ilyen ad hoc-módosítás teljességgel összeegyeztethetetlen az alapjogokkal, hangsúlyozza a közlemény.

Az OEP nem akarja kizárni a hajléktalanokat az egészségügyi ellátó rendszerből, reagált csütörtöki közleményében az OEP az állampolgári jogok országgyűlési biztosának nyilatkozatára. Az OEP azt mondja, azért szeretnék elérni a jogszabály-módosítást, hogy pótolják a jelenlegi törvény hiányosságait. A közleményben leszögezik, a hajléktalanok egészségügyi ellátása megoldott, ezen az OEP a jövőben sem kíván változtatni.

A dokumentum szerint az egészségügyi ellátásra jogosultakat különböző intézmények, például munkahelyek, egyetemek jelentik be az OEP nyilvántartási rendszerébe. A hajléktalanok esetében nincs olyan szervezet, amely bejelentené őket. Mivel nem létezik nyilvántartás a hajléktalanokról, ezért a jogosultságukról rendelkező törvény nem alkalmazható rájuk. A dokumentum szerint az OEP módosítási javaslata ezen probléma feloldására irányult, és ebben az ügyben folyamatosan egyeztet az érintett szervezetekkel.

A közleményben hangsúlyozzák, az OEP javaslata technikai - és nem tartalmi - módosítást jelent. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a változtatás a törvényre irányulna, nem arra a kormányrendeletre, amelynek alapján eddig is ellátták a hajléktalanokat. Eszerint minden érvényes TAJ-számmal rendelkező személy - akár rendezett, akár rendezetlen a jogviszonya - térítésmentesen veheti igénybe az állami ellátásokat, a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt pedig ártámogatással válthatja ki.