Benedek
-4 °C
5 °C

Nem támogatja az SZDSZ az önkormányzati forráskivonást

2009.08.02. 21:29
Az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) elfogadhatatlannak tartja, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök bejelentése alapján a kormány 120 milliárd forintot kíván kivonni az önkormányzati rendszerből, derül ki a testület vasárnapi közleményéből.

Vasárnap kihelyezett ülésen egyhangú döntéssel hozott az üt határozatot. A testület álláspontja szerint ilyen mértékű elvonást a jelenlegi rendszer nem visel el. A forráskivonás kórházak, iskolák, óvodák bezárását eredményezheti, illetve ellehetetleníti ezen intézmények napi működését. Leszögezik, hogy az üt ugyancsak elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzati forráskivonásról semmilyen előzetes szakmai vagy társadalmi egyeztetés nem történt.

Emlékeztetnek arra, hogy az üt alakuló ülésén, július 17-én megfogalmazta, "az új SZDSZ érdeke a párt megosztottságának felszámolása, a párt egységének megteremtése". Ezért a testület felkérte Kóka Jánost, hogy mondjon le parlamenti frakcióvezetői tisztségéről, s egyúttal jelölje meg azt a személyt, akit a tisztség betöltésére maga helyett alkalmasnak tart. A közlemény szerint mivel Kóka János vasárnapig erre nem válaszolt, ezért az testület felkéri Retkes Attila pártelnököt, hogy Kóka Jánost szólítsa fel: legkésőbb augusztus 10-ig tájékoztassa írásban a testületet álláspontjáról.

A közlemény megjegyzi, hogy az üt a 2010. évi költségvetéséről szóló törvénytervezet egyeztetési folyamatának felelősévé Ikvai-Szabó Imrét nevezte ki. A ügyvivő testület minden, a költségvetéssel kapcsolatos és szükséges egyeztetésre felhatalmazta Ikvai-Szabó Imrét, aki így a párt elnökével történő előzetes egyeztetés után a miniszterelnökkel, a Pénzügyminisztérium képviselőivel, a parlamenti pártok delegáltjaival, továbbá az SZDSZ frakcióvezetőjével folytatandó megbeszéléseken képviseli az üt-t. További szakpolitikai kérdésekben az egyeztetési folyamatban való részvételre felkérték Badacsonyi Szabolcsot, Szentkuti Károlyt és Kiss Róbertet.

A testület a parlament őszre tervezett törvényalkotási programja kapcsán azt közölte, hogy tagjai az SZDSZ álláspontjának megfelelő javaslatokat terjesztenek a párt parlamenti frakciója elé. Ennek a munkának a koordinálásával az üt Szabadai Viktort, Ikvai-Szabó Imrét és Badacsonyi Szabolcsot bízta meg.