Ficsor inthet először búcsút a kormánynak

2009.08.03. 13:39
Ficsor Ádám az országgyűlési választások jelöltjeinek felkészítésért felelhet, Szekeres Imre a kampányfőnöki feladatokat vállalhatja, Kiss Péter a társadalmi partnerekkel egyeztet majd – nagyjából így néz ki az új pártfeladat-megosztás az MSZP-ben, írja a Népszabadság. A lap szerint azok akik egész embert igénylő munkát végeznek az MSZP-ben, legkésőbb a költségvetés elfogadása után kiszállnak a kormányból.

Nincs napirenden a kormány átalakítása, reagált a kormányszóvivő a Népszabadság cikkére, ami arról szól, hogy legkésőbb a költségvetés elfogadása után több miniszter kiszáll a Bajnai-kabinetből. Pedig ahogy azt az Index is megírta, a szocialisták a június 4.-ei kongresszuson úgy határoztak, hogy aki egész embert igénylő feladatot kap az MSZP-t a választásokig irányító országos választási bizottságban, az nem marad benn a kormányban.

Emlékeztetőül: a tervek szerint Botka László szegedi polgármesterrel, Ficsor Ádám titokminiszterrel, Boldvai László Nógrád megyei elnökkel, Burány Sándor Budapesti elnökkel, Molnár Csaba MEH-miniszterrel bővül a testület, ha az augusztus végén ülésező választmány is így akarja.

Az Index akkori információi szerint a kiugrás Szekeres Imrét, Ficsor Ádámot és Kiss Pétert érintheti – Szekeresről tudható volt, hogy kampányfőnöknek aspirál, Ficsor pedig a szervezet- és jelölt építésében szeretne hasznos lenni. (A pártpletykák szerint Ficsor és Molnár is szívesen vezette volna a kampányt, de a két érintett erről azt mondta az Indexnek: nincs ilyesmiről szó.)

A Népszabadság most arról ír, hogy Szekeres Imre, ha elvállalja a kampányfőnöki posztot, felállhat honvédelmi miniszteri székéből. (Jelenleg Szekeres a választást előkészítő-szervező csoportot vezeti.)

A Népszabadság szerint a jelöltek felkészítésével valószínűleg Ficsor Ádámot bízzák meg. (Akinek társasága a Progresszív Platform egyébként Átváltozástan című tanulmányában hosszan ír arról, miképp lehet jól felépíteni egy jelöltet, hogyan lehet teljesítményét mérni, miként lehet mozgósítani az MSZP-s aktivistákat.)

Ami nem a személyi, hanem a tartalmi kérdéseket illeti: az MSZP programja két részből áll majd: egy kormányzati tervcsomagból és egy a válság utáni időszak társadalmi problémáinak kezeléséről szóló programból.