Sólyom: Ellentétes a nemzetközi joggal a szlovák nyelvtörvény

2009.08.03. 16:43 Módosítva: 2009.08.03. 16:48
Nem tervez kommunikációs kampányt a szlovák nyelvtörvény ügyében Magyarország, de minden jogi lehetőséget kihasznál, hogy hatástalanítsa a jogszabályt, ami Sólyom László szerint ellentétes a nemzetközi joggal. Így Magyarország ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul. Közben az MDF azt kéri a kormánytól, hogy vállalja át azokat a bírságokat, amit szlovákiai Magyaroknak kell fizetniük mindennapi nyelvhasználatuk miatt.

A többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá való alakítása, így az ezt célzó szlovák nyelvtörvény is összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével, jelentette ki a köztársasági elnök. Sólyom László Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával és Balázs Péter külügyminiszterrel tárgyalt a jogszabályról.

Ami miatt Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul, mondta a külügyminiszter. Az ügyben emellett, figyelmeztett Balázs, fontos lesz a lisszaboni szerződés életbelépése is, hiszen az EU reformszerződése az alapjogi chartát is magába foglalja majd, s ebben a dokumentumban találhatók a diszkriminációt tiltó rendelkezések is. (Bár a szlovák nyelvtörvénnyel a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik, Balázs szerint a Külügyminisztérium nem tervez külföldi kommunikációs kampányt az ügyben.)

Az MDF viszont, igaz, csak belföldön, de már meg is indította saját kampányát. A párt azt szeretné, ha a nyelvtörvény megszegése miatt a szlovákiai magyarokra esetlegesen kirótt bírságokat átvállalná a kormány. Az MDF szóvivője szerint becsületbeli kérdés, hogy Magyarország kiálljon azokért a szlovákiai magyarokért, akik az anyanyelvüket használják a mindennapokban.
Az MDF így azt kéri a kormánytól, hogy a kabineten belül még ezen a héten állítson fel egy munkacsoportot, amelyik megvizsgálja a jogi, pénzügyi és technikai lehetőségeit annak, hogy miként kivitelezhető a bírság átvállalása.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntetik.