Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Vége lehet a rossz tüntetéskezelési gyakorlatnak

2009.08.03. 12:53 Módosítva: 2009-08-03 13:06:44
Elfogadta az állampolgári jogokért felelős ombudsman ajánlásainak nagy többségét az országos rendőrfőkapitány, így Szabó Máté abban bízik, a jövőben nem lesz baj a tüntetők átvizsgálásával, az előállításokkal, a hozzátartozók és az ügyvédek értesítésével.

Az ombudsman szerint a jövőben megelőzhetőek lesznek az olyan rendőri visszásságok, amiket például az idei március 15-ei nemzeti ünnepen lehetett tapasztalni. Ugyanis, jelentette ki Szabó Máté, Bencze József országos rendőrfőkapitány elfogadta ajánlásainak többségét. Az országgyűlési biztos szerint így alappal várható, hogy ne ismétlődjenek meg az előállításokkal, az előállítottakkal való bánásmóddal, az előállítottak hozzátartozóinak, valamint védőinek értesítésével kapcsolatos problémák.

Az ombudsman azt azonban változatlanul a békés gyülekezési jog sérelmének tartja, hogy ahogy a rendőrség a törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre beléptetést, ennek során a ruházat- és csomagátvizsgálást végzi. Utalt arra, hogy a rendőrök kizárólag a kordonok közé belépőket ellenőrzik, a kordonon kívül maradókat nem.

Szabó szerint ennek az lehet a következménye, hogy egy körülzárt helyen tartózkodó, fegyvertelen és bizonyosan ellenőrzött-átvizsgált csoporttól egy kordonkorlátnyi távolságra, tehát szinte testközelben felfegyverkezett személyek sorakozzanak fel. Az ombudsman szerint a helyszíntől távolabb végzett átvizsgálás nem riasztaná el a rendezvény résztvevőit, azonban alkalmas lenne arra, hogy kiszűrje, távol tartsa az eseményt belülről, vagy kívülről megzavarni szándékozókat, vagy fegyveresen, illetve felfegyverkezve megjelenni próbálókat.

Szabó úgy véli, komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvények biztosítását a rendőrség helyett őrző-védő magánvállalkozásokra bízzák. Ugyanis e cégekkel kapcsolatban nem érvényesíthetők a rendőri intézkedések megítélésére vonatkozó alapelvek, garanciális elemek. Molnár Csaba MEH-miniszter szerint ez a rendezvények szervezője és a szolgáltatók közötti szerződéses viszonyban megfelelően szabályozható kérdés, amelyre a jövőben fokozott figyelmet kell fordítani.