Vádat emeltek Dombóvár volt polgármestere ellen

2009.08.04. 18:11 Módosítva: 2009.08.04. 18:13
Szabó Loránd a képviselőtestület tudta nélkül utalt át jelentős összegeket, igaz, a pénz néhány nap múlva visszaérkezett az önkormányzat számlájára. Egy másik ügyben vesztegetésért kell felelnie.

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Tolna Megyei Főügyészség Szabó Loránd, Dombóvár volt szocialista polgármestere ellen, két érintett cégvezetővel szemben ugyanakkor megszüntették az eljárást.

Az ügyészség egyesítette a volt polgármester ellen folyamatban lévő két ügyet.

Felhatalmazás nélkül

Szabó Loránd 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utalt át 140, majd 26 és 40 millió forintot a Gunaras Rt., illetve a Kapos Innovációs Transzferközpont Kht. számlájára, amelyek ezt pályázati önerőként tüntették fel. A pénzt a cégek néhány nap múlva visszautalták, kár nem keletkezett, de a sikkasztás megvalósult.

Az ügyben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) kezdett nyomozást, amely után jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése miatt is vádemelési javaslatot tett a város volt vezetőjével és a két cégvezetővel szemben. A főügyészség ezt nem találta megalapozottnak.

Kétmilló és egy tanácsosi cím

Vádat emeltek ugyanakkor Szabó Loránd ellen vesztegetés miatt. A volt polgármester márciusban a vád szerint kétmillió forinttal és egy tanácsosi cím felajánlásával próbált rávenni egy dombóvári fideszes önkormányzati képviselőt arra, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől.

Szabó Loránd, akit a bíróság utóbb a rágalmazás miatt jogerősen elítélt, június 17-én lemondott polgármesteri tisztségéről.