Éjszaka rettegek, ha ki kell menni

2009.08.06. 17:34
Nem valószínű, hogy a gyilkosok visszatérnek egy korábbi tett helyszínére, ám aki közelről élte át a borzalmakat, azt ez vajmi kevéssé nyugtatja meg. A hétfői kislétai gyilkosság után ismét rettegni kezdtek a korábbi gyilkosságok környékén élő romák.

"El tudja képzelni, mit éreztünk, amikor Bencze főkapitány úr tegnap arról beszélt a tévében, hogy további gyilkosságok várhatók? Hogy a tettesek csak akkor állnak majd le, ha elfogták őket? – kérdezett vissza Balogh Mihály, a tiszalöki cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) vezetője, miután az Index a közhangulat iránt érdeklődött. – A mi bajunkra az volna az orvosság, akkor nyugodnánk meg, ha elfognák a tetteseket."

Tiszalökön április 22-én késő este lőttek le egy munkába induló férfit. A kisváros központjától távolabb elhelyezkedő újtelepi településrészen a kedélyek csak hosszú hetekkel később csillapodtak le. A rendőrség egy ideig megerősített járőrszolgálatot tartott, ám Balogh szerint mára gyengült a rendőri jelenlét. "Ha hívom őket, jönnek, de sok más dolguk is van. Jó lenne, ha az 'Út a munkához' programból arra is jutna, hogy roma faluőrséget állítsunk fel, vagy roma polgárőrök is legyenek, de erre nem ad pénzt az önkormányzat."

"Most már oda jutottunk, hogy a gyilkosok bemennek a házba. Ha ennyire bátrak, akkor bárhol, bármi előfordulhat. Este támadnak, alattomos, kígyó módon, sehol sem érezhetjük magunkat biztonságban" – mondta Balogh, a tiszalöki romák hangulatát "paprikásnak" nevezve. Szerinte az élet annyiban változott, hogy később fekszenek és korábban kelnek, mint régen, hogy minél rövidebb ideig legyenek kiszolgáltatva.


A romák elleni támadások nagyobb térképen való megjelenítése

"Félünk – mondja Zsigár Angéla, a tatárszentgyörgyi ckö első embere. – Ha este valamiért ki kell mennem a házból, rettegek. Mindig eszembe jut, hogy hogy nézett ki a kisfiú, a kicsi feje, a torka." Zsigár az Indexnek elmondta, hogy a február 23-i kettős gyilkosság, majd a tiszalöki kivégzés után már épp kezdtek megnyugodni, ám most újra felbolydultak.

"Másnaponként felénk jönnek a rendőrök, mondják, hogy ne féljünk. De félünk, mert a gyilkosok egy kalap alá veszik az egész romát, mindegy nekik, kit ölnek meg. Lehet, hogy ide is visszajönnek? Ugyanúgy élünk, mint régen, csak ha besötétedik, mindenki félni kezd. Néha összedobjuk a pénzt, hogy a polgárőröknek legyen benzin hajnalig. Akkor nyugodtan alszunk. De más keret nincs rá."

A három korábbi gyilkosság helyszínei közül Nagycsécs a legkisebb falu. Tavaly november 3-án két cigányt lőttek agyon a település szélén. A jelek szerint itt félnek a legjobban, az Indexnek nyilatkozó férfi csak név nélkül vállalta, hogy megszólaljon.

"Sosem lesz már olyan, mint régen. Esténként az asszonnyal minden zajra ugrunk. Pont a múltkor mondtam, hogy talán vége van, nem ölnek le többet. Erre másnap azt a szerencsétlen asszonyt meg a kislányt a saját házában ölik le. Félünk az utcán, félünk az udvarban, most már félünk a házban is. Sose lesz vége."