Kombinálnak az MSZP-ben a szereposztással

2009.08.06. 11:24 Módosítva: 2009.08.06. 11:24
Az MSZP-ben továbbra is megy a sakkozás, hogy kire milyen szerep várjon a közeledő kampányban. Ficsor Ádám állítólag pártbeli erejét akarta erősíteni jó előre bejelentett távozásával. Egy elképzelés szerint Molnár Csaba lehet a miniszterelnök-jelölt. Mások szerint nem ő lesz.

Augusztus végén bővíti ki az MSZP országos választási bizottságát (ovb) a párt választmánya. A központ akarata szerint Botka László szegedi polgármestert, Boldvai László Nógrád megyei elnököt, Burány Sándor budapesti elnököt, Ficsor Ádám búcsúzó titokminisztert, illetve Molnár Csaba MEH-minisztert kellene beemelnie a testületnek az ovb-be. Ám úgy tűnik, hogy a választmány nem feltétlenül lelkes az ötlettől. Részben ennek tudható be, hogy a pártközpont már elkezdte leosztani a reménybeli ovb-tagok feladatait, mondván: a választmány nem teheti meg, hogy a kampányban fontos szerepet játszó figurákat nem veszi be az MSZP-t a választásokig irányító testületbe.

Technika és taktika

Azt, hogy Ficsor Ádám lesz a képviselőjelöltek technikai felelőse (tréningek, teljesítménymérés, helyi akciók kitalálása) a pártban háromféleképpen értékelik. Az egyik verzió szerint a kampányteljesítmény módszertanát kidolgozó Progresszív Platform elnöke joggal lett elnöki megbízott, és most megmutathatja, hogy képes-e a valóságba is átültetni platformja pártépítési elképzeléseit. Megjegyzendő, ez nem csak rajta múlik, ugyanis hiába tartozik közvetlenül az elnök alá, a helyi szervezetek finanszírozása gyakorlatilag Puch László pártigazgatón múlik, aki számos vélekedés szerint állam az államban, azaz arra ad pénzt, amire akar.

A második vélekedés arról szól, hogy Ficsor előremenekült. Az elképzelés szerint az NBH vezetőjének, Laborc Sándornak távozása és az UD Zrt.-ügye miatt jóval kevesebb reménnyel aspirálhatott volna titokminiszterként az ovb-be. Így sokan az ovb-tagság bebiztosításának tudják be, hogy már most kiszivárgott Ficsor szeptemberi távozása, hiszen a választmány augusztus végén dönt az ovb feltöltéséről.

Kavarás a kancellária körül

A harmadik változat egy személyi összeesküvés-elmélet, aminek lényege: a jelenlegi állás szerint a miniszterelnök-jelölt megválasztása után szemelik ki majd a kampányfőnököt, akinek kiválasztásában a miniszterelnök-jelöltnek döntő szava lesz. Márpedig e hipotézis szerint Molnár Csaba aspirál miniszterelnök-jelöltnek és Ficsort emelné maga mellé kampányfőnöknek. Az elmélet hívei többek között arra alapozzák állításukat, hogy Kiss Péter jelenlegi társadalompolitikai miniszter ősszel úgyis visszaveszi a MEH (Miniszterelnöki Hivatal) élére, így Molnárnak nem marad más politikai útja, mint a miniszterelnök-jelöltség.

Kiss Péter kancellári visszatérését azonban több forrásunk szimpla nyári pletykának minősítette. Más informátoraink pedig arról beszéltek, hogy már Molnár ovb-s feladatkörét is kitalálták: MEH-miniszterként ő lenne felelős a párt és a kormány kapcsolattartásáért, magyarán neki kellene belekalapálni a balos igényeket a kormányprogramba. Ami egyébként nem könnyű: jelenleg is készül egy tervezet, ami összességében mintegy 500 milliárd forintot spóroltatna meg a minisztériumokkal. (A legnagyobb tétel ebben a sorban körülbelül 140 milliárd forint, amit uniós projektek leállításával takarítana meg a kabinet.)

Az áldozati bárány

Nemcsak kormányzati, de pártpolitikai szempontból sem egy álomposzt a miniszterelnök-jelöltség. Ugyanis az MSZP-ben létezik egy erős irányvonal, aminek értelmében a pártnak van elnöke, a baloldalnak egy nem sikertelen kormányfője, az MSZP így érje be egy listavezetővel. Normál esetben ugyan a listavezető egyenlő a miniszterelnök-jelölttel, kivéve akkor, ha nem a kormányfő-jelölt a pártelnök. Ebben a szituációban ugyanis vélhetően a pártelnök lesz a listavezető, a miniszterelnök-jelölt pedig csak egy címerfigura, akitől a bukott választás után megszabadulnak. Így aki hosszú-távú politikai ambíciókat dédelget, csak akkor jelentkezik miniszterelnök-jelöltnek, ha számos garanciát kap pártbéli túlélésre.