Nem gond, hogy embert kell ölni

2009.08.06. 09:09 Módosítva: 2009.08.06. 09:09
Finszter Géza kriminológus szerint a romák elleni támadások elkövetői "világnézeti bűnözők": nem riadnak vissza az emberöléstől sem annak érdekében, hogy bomlasszák azt a társadalmat, amelynek értékrendjét elutasítják. Münnich Iván pszichológus azonban úgy látja, hogy a tettesek motívumait illetően csak találgatni lehet.

A romák ellen elkövetett bűncselekmények tetteseinek lehetséges indítékairól nyilatkozott az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) két munkatársa. Finszter Géza rámutatott arra, hogy az elmúlt másfél évben romák ellen elkövetett bűncselekmények egy része - legalább öt-hat ügy - magán hordozza a sorozatgyilkosságok ismérveit. Annyiban viszont ez a sorozat eltér a világ kriminalisztikai irodalmából leginkább ismertektől, hogy azok rendszerint valamilyen lelki aberrációra vezethetők vissza, ebben az esetben azonban "erkölcsi aberrációról" van szó, mondta a szakember.

A kriminológus kiemelte, hogy az ilyen agresszív cselekményeket rendezetlen személyiségű emberek hajtják végre, akik rendszerint valamilyen súlyos lelki defektussal élnek. A jelenlegi helyzet azonban különleges, mert ez inkább "világnézeti bűnözés", állítja Finszter Géza.

A szakértő szerint az elkövetők feltehetőleg a belátási és akarati képességük birtokában vannak, tehát elmeorvosi szempontból beszámítható, normális emberek, ám a tettekben olyan rasszista "értékrend" jelenik meg, amely szerint vannak népcsoportok, amelyek kiirtásra érettek. Az áldozatokat éppen ezért nem is veszik emberszámba.

Gondosan konspirálnak

Finszter Géza szerint a "világnézeti bűnözés" mögött nem személyes érdek vagy érzelmi ok áll, hanem értékrend, amelyet az elkövető szembeállít az elfogadott renddel, és minden elkövet azért, hogy ez érvényesüljön. "Ezért számára nem gond, hogy embert kell ölni, mert az emberölés az ő értékeihez képest egy elhanyagolható epizód" - mondta.

Finszter Géza szerint az elkövetők azért olyan sikeresek, mert a hagyományos bűnözéstől annyira eltérnek, hogy nincsenek "fogódzók" a rendőrök számára. Nagyon nehezen lehet a nyomukra bukkanni, mert nagyon gondosan konspirálnak és választják ki a célpontokat, és könnyen menekülnek. Ez azt mutatja, hogy nem abba a kategóriába tartoznak, akik "mártíromságot akarnak vállalni", hanem ellenkezőleg: abban bíznak, hogy titokban marad a személyük, és így bomlaszthatják azt a társadalmat, amelynek az értékrendjét elutasítják.

Megbízásból vagy meggyőződésből?

Münnich Iván, az OKRI főmunkatársa szerint az eseménysorozat jelen pillanatban rendőrségi kérdés, és csak találgatni lehet a hátteréről. Az, hogy több esemény egy irányba mutat, nem jelenti azt, hogy ugyanazok követték el, ugyanabból a motivációból. Ezt bizonyítania kell, mondta.

Szerinte az biztos, hogy a legutóbbi, kislétai gyilkosság nem spontán cselekmény, hanem megtervezték, hogy mikor, hol, ki lesz a célpont. Nyilvánvaló, hogy nem egy alacsony IQ-jú ember vagy embercsoport követte ezt el. Lehet van ideológiájuk, elképzelésük, de az is belefér, hogy megbízásból tették, mondta Münnich.

Az elkövetők céljairól, motivációiról a pszichológus azt mondta: a tettesek félre is vezethetik a hatóságokat. Például olyan félrevezető nyomokat hagynak, amelyekkel "megpróbálják megúszni a helyzetet, ami logikus elképzelés vagy vágy a részükről, mert idáig is meg lehetett úszni".

Münnich Iván szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, de kizárni sem, hogy rasszista indíttatásúak voltak ezek a bűncselekmények. Mint mondta, a rasszista kifejezés azért kerül mindig szóba, mert romák az áldozatok, pedig romákra nem csak rasszista szempontból lehet támadni. "Sok más szempontból is lehetséges adott esetben. Sőt még az is lehetséges, hogy roma támadott romát" - tette hozzá a pszichológus. Mint mondta, a romák sem alkotnak egységes kultúrkört, nem biztos, hogy kedvelik egymást, és "ők sem mentesek emberi indulatoktól, lehetnek féltékenyek, lehetnek bosszúállóak, mindenek lehetnek, mint minden ember".

A témához kapcsolodó hírek a csütörtöki napilapokból

Az FBI viselkedéskutatói a magyar rendőrökkel szemben sokkal kisebb esélyt adtak annak, hogy a romák gyilkosai kiképzett fegyverkezelők - vagy az idegenlégiót, vagy valamelyik közeli háborút is megjárt fegyverforgatók, netán hivatásos vadászok - lennének, írta a Népszabadság csütörtökön. A lap úgy tudja, hogy a romák elleni támadások helyszínein egyre kevesebb nyomot hagynak maguk után hátra az elkövetők. A sorozatgyilkosokat egyébként döntően ugyanaz a nyomozócsoport keresi, amely a második móri nyomozásban az igazi gyilkosokat is elfogta.

Több csütörtöki napilap is arról írt, hogy a rendőrség lefoglalt három kamerát Kislétán, amelyek elképzelhető, hogy rögzítették az elkövetőket. A Magyar Nemzet, a Népszava és a Bors szerint a kamerák nem messze a hétfő hajnali gyilkosság helyszínétől, egy magánlakásban, illetve két boltban voltak felszerelve, és feltehetően rögzítették, ki mászkált a környéken a gyilkosság éjjelén.

A Borsnak Végh József kriminálszociológus úgy vélekedett, egészen biztos, hogy körültekintő, minden részletre kiterjedő terepszemle előzi meg a gyilkosságokat. Az alapos megfigyeléshez idő kell, így a gyilkosokat segítő személy nem kelthet feltűnést a roma közösségekben. Ezek alapján elképzelhető, hogy egy kreol bőrű, sötét hajú férfi végezheti el ezeket a feladatokat, akinek a jelenléte nem gyanús.

A Magyar Hírlap több, a titkosszolgálatokat jól ismerő szakembert is megkeresett, akik szerint külföldi, leginkább szlovák vagy orosz titkosszolgálati akció állhat a háttérben. Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki elnöke nem érti, hogy a magyar titkosszolgálat miért nem vizsgálja a külföldi titkosszolgálatok esetleges szerepét a romák elleni merényletsorozatban.