Üresek a műtők, mégsem fogadják a betegeket

2009.08.06. 10:33 Módosítva: 2009.08.06. 18:14
Rákbetegek százait küldik el az Országos Onkológiai Intézetből, a vezetőség szerint nincs pénz új páciensek felvételére. Tiltakozásul felmondtak a nőgyógyászat vezetői, írja a Népszabadság.

Hiába utazott az Országos Onkológiai Intézetbe egy nyíregyházi háromgyerekes, méhnyakrákos fiatalasszony, nem fogadták. Orvosa azonnali műtétre küldte, az onkológusok azonban azt az utasítást kapták, hogy a kötelezően ellátandó területen kívülről nem vehetnek föl betegeket. Az esetről a Népszabadság számolt be.

A lap szerint az onkológiai intézetben csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget küldenek el. A sebészet és a patológia is sorra utasítja vissza a pácienseket.

Az országos intézet nőgyógyászatának vezető orvosai etikailag és szakmailag is elfogadhatatlannak ítélték a vezetői döntést. Nem értik, miként fordulhat elő, hogy miközben lényegében üresen állnak a műtők, ők nem fogadhatják a rászorulókat.

Ezért lemondott az osztályvezetői csapat: elsőként az a két, nemzetközi hírű szakember, akit a világ igen sok országába rendszeresen hívnak operálni.

Ottó Szabolcs, az intézet főigazgató-helyettese szerint területi ellátási kötelezettségük az elsődleges. Kívülről legfeljebb akkor vesznek fel beteget előjegyzésbe, ha marad kapacitásuk.

A főváros egészségügyi vezetése átmeneti megoldást keres a helyzetre: több kórházába fogadta be az elsősorban vidékről érkező, súlyos betegeket, és az országos intézetből távozó orvosi csapat végzi itt a műtéteket.

A minisztérium kivizsgálja az ügyet

Vizsgálja az Egészségügyi Minisztérium, hogy az Országos Onkológiai Intézetben mi a gyakorlat a betegfelvétel terén, és meg fogják büntetni a felelősöket, ha beigazolódik, hogy olyanokat is elküldenek, akiket el kellene látniuk, idézi Székely Tamás egészségügyi minisztert a Független Hírügynökség.

Az Országos Onkológiai Intézet területi ellátási körzetébe 2,9 millió ember tartozik, de rajtuk kívül is el kell látnia mindazokat, akiket az országban működő többi, 42 onkológiai centrum nem tud. Speciális esetekben, főleg sebészeti beavatkozásoknál ugyanis csak az országos intézet képes megműteni egy rákos beteget, tette hozzá Székely.

A miniszter elmondta, hogy július 13-án érkezett hozzá egy levél az onkológiai intézet fögazgatójától, amelyben jelezte, hogy finanszírozási problémái vannak. Igaz, azt nem írta a levélben, hogy az intézet osztályai közül van olyan, amely a korábbi betegszámnak csak a 30 százalékát hajlandó ellátni. A miniszter közölte: a levél után megbeszélést kezdeményezett a főigazgatóval, hogy áttekintsék a megoldási lehetőségeket, és a minisztérium azóta is dolgozik ezen.