Törvénytelenül sajátították ki a tópartot Kordáék

2009.08.07. 13:25 Módosítva: 2009.08.07. 13:50
Aláírásgyűjtésbe kezdtek a lakosok Velencén, mert a Korda házaspár kerítéssel zárta le a tóparti sétány egy részét. Időközben az is kiderült, hogy a közvetlenül a parton álló telek nem is kerülhetett volna magánkézbe, az önkormányzat rendelkezése szerint ugyanis a part melletti 30 méteres sávot szabadon kellene hagyni.

Aláírásgyűjtést kezdtek a velenceiek, mert az énekes Korda házaspár kisajátította a Velencei-tó nyaralójuk előtti részét, és egy kerítéssel lezárta a tóparti sétányt is. A lakók szerint arra is volt már példa, hogy Kordáék elzavarták a házuk előtt fürdőzőket – Papp Gyula Gábor, Velence jegyzője szerint a házaspárnak ehhez nem volt joga, ugyanis ha valaki vízen érkezik, a partra kiköthet, és oda bárhol ki is úszhat.

Ráadásul már az is illegális, hogy Kordáék nyaralója a tóparton áll: egy 1995-ös törvény ugyanis kimondja, hogy a természetes vizek partját az államnak vagy az önkormányzatnak közérdekű célra kell fenntartania. A megyei önkormányzat ennek ellenére adtal el Kordáéknak az ingatlant 1998-ban.

Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy törekedni fognak az eredeti állapot visszaállítására, de további vizsgálatokra van szükség, hiszen úgy vélik, hogy jóhiszemű törvénysértés történt. Papp Gyula Gábor szerint ugyanakkor ma már nehéz lenne érvényesíteni a rendelkezést a kérdéses partszakaszra. Megjegyzete azonban: mikor tudomást szereztek az eladásról, jelezték a megye felé, hogy korlátozásokat kellene rögzíteni a szerződésben, de kifogásaikat nem hallgatták meg.