Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Még sincs kizárva teljesen a külföldi szál a romagyilkosságokban

2009.08.07. 14:03
Szó sincs arról, hogy teljességgel kizárható lenne külföldi titkosszolgálatok esetleges érintettsége a romák elleni támadássorozattal kapcsolatban, csupán arról van szó, hogy eddig nem merült fel adat erre vonatkozólag, helyesbítette a csütörtökön elhangzottakat a MEH nemzetbiztonsági irodája.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának (NBI) pénteki közleménye szerint Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület csütörtöki, zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján pontatlanul idézte Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár szavait.

Mint arról az Index is beszámolt, a zárt ülés után Lázár János arra a kérdésre, hogy a külföldi titkosszolgálati szál kizárható-e a romák elleni támadások ügyében, közölte: az ülésen Iváncsik Imre arról tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjait, hogy teljességgel kizárható a külföldi titkosszolgálat érintettsége. Lázár azt is hozzátette, hogy voltak képviselők, akik ebben kételkedtek.

SZT7814

Ezzel szemben a Nemzetbiztonsági Iroda kommünikéje szerint az államtitkár csak arról tájékoztatta a bizottsági ülésen jelen lévőket, hogy a romák elleni támadásokkal kapcsolatban az eddigi információelemzések során nem került elő külföldi szálra utaló adat. "Nem merült fel külföldi titkosszolgálatok érintettségére utaló adat a romák elleni támadásokkal kapcsolatban az eddigi információelemzések során" - idézte Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár zárt ajtók mögött elhangzott szavait a közlemény.

A honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén rendőrségi és titkosszolgálati vezetők tájékoztatták az országgyűlési képviselőket a romák elleni támadássorozattal kapcsolatos nyomozás állásáról, illetve a hétfőn Kislétán elkövetett gyilkosságról.

A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak. Legutóbb, hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.