Bajnai szálláscsinálójának hiszik Szigetvárit

2009.08.12. 07:43 Módosítva: 2009.08.12. 08:16
Szigetvári Viktor belépése az MSZP-be erősen megmozgatta a párt politikusainak fantáziáját. Bajnai Gordon kabinetfőnöke egyesek szerint a miniszterelnök későbbi pártkarrierjét készíti elő, mások szerint a hatalomra éhes fiatalok szekerét tolja és az sem kizárt hogy egyszerűen saját politikusi jövőjét építi. Az is lehet, hogy kampányfőnöknek készül, és párttagként könnyebben megbízzák ezzel a poszttal.

Jól megmozgatta a szocialisták fantáziáját Szigetvári Viktor, amikor bejelentette, hogy belép a népszerűségét vesztő pártba. Bajnai Gordon kabinetfőnökének bejelentkezése után azonnal beindult a hipotézisgyár, és számos elmélet született arról, hogy mit is akar a miniszterelnök erős embere. A teóriák zöme arról szól, hogy Szigetvári Bajnai pártbeli útját jött kikövezni.

Bajnai embereként jött?

szigetvari1

Szigetvári szinte biztosan játszik majd valamilyen szerepet a 2010-es országgyűlési kampányban, vélekednek az MSZP-ben. Mellette szól, hogy 2006-ban kampányigazgatóként már végigvitt egy győztes korteskedést. A legszolidabb feltételezés úgy hangzik, hogy mostani belépésével gesztust tett a pártnak, így érezteti, hogy nem a partvonalról bekiabáló, és a vesztett választás után elegánsan távozó kommunikációs szakemberrel kell majd dolgoznia az MSZP-nek.

A második verzió már sokkal konkrétabb: Szigetvári belépésével egyértelműen kampányfőnöknek jelentkezett be. Ez azért is érdekes, mert Szekeres Imre elnökhelyettes is szívesen lenne kampányfőnök. Ennél a pontnál bukkan elő a Bajnai-szál. A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis a szocialista miniszterelnök-jelöltnek jelentős szava lesz a kampányfőnök kiválasztásakor. Tehát Szigetvári most azért jelent meg a pártban, mert Bajnai minden korábbi nyilatkozata ellenére miniszterelnök-jelöltnek aspirál - vélekednek néhányan. Egyszóval az elmélet hívei szerint az MSZP egy Bajnai-Szigetvári párossal futna neki a 2010-es kampánynak.

A hatalom négyéves terve

Ez a feltételezés azonban nem veszi figyelembe, hogy Bajnai annyiszor és olyan határozottan mondta, hogy semmilyen jelölést nem akar 2010-re, hogy lehetetlen kommunikációs feladatnak tűnik ennek az ellentmondásnak a feloldása. Éppen ezért reálisabb lehet a fenti elméletnek egy árnyaltabb változata: eszerint Bajnai nem most szeretne a baloldal élére állni, hanem 2014-ben, és Szigetvári azért lép be az MSZP-be, hogy előkészítse Bajnai majdani eljövetelét.

Fiatalok és pénzügyek

Azonban nem mindenki kapcsolja össze a pártban Bajnait és Szigetvárit. Van aki szerint Szigetvári azért szállt be a pártba, hogy nagyobb legitimációval segítse a fiatalokat. Erre utalhat, hogy a belépésről szóló Népszabadság-interjújában Szigetvári arról beszél, hogy az MSZP olyan vezetőket cipel magával, akik már 5-10 éve hősi halottjai a pártnak. Ráadásul a kabinetfőnök valóban jóban van a szocialisták ifjú gárdájával (persze nem mindenkivel egyformán). A fiatalok közül valószínűleg Molnár Csaba és Ficsor Ádám áll hozzá a legközelebb. Utóbbi most lett pártelnöki megbízott, feladta a választáson induló jelöltek felkészítése lesz. Ami négy évvel ezelőtt éppen Szigetvári feladata volt.

szigetvari2

Csakhogy hiába bármilyen szándék, ha hiányzik a pénz. Márpedig hogy mire mennyi jut, azt végső soron Puch László pártigazgató dönti el. Sok MSZP-s szerint Szigetvári volt az, aki 2006-ban többé-kevésbé simán ki tudott egyezni Puchhal, hogy mire kell mindenképpen forrásokat teremteni. A kampány nem olcsó mulatság: egy novembertől áprilisig tartó nívós korteshadjárat mintegy 4 milliárd forintot emésztene fel, vélekednek a pártban.

Talán saját jövőjét készíti elő

Egyelőre nem világos, hogy mi Szigetvári Viktor célja az MSZP-ben. Az sem kizárt, hogy pártközeli kommunikációs szakértőből politikus akar lenni. Ehhez pedig éppen időben kezdett el helyezkedni, mert aki most fontos pozíciót szerez, az jó eséllyel befutó helyet kap a párt valamelyik területi vagy az országos listáján. Nem véletlen, hogy a kampányfeladatokat nagyon feldarabolták: van választásra felkészülő bizottság, van interneteskampány-felelős, van megyei mozgósító, van budapesti mozgósító, és így tovább. Ezzel egyesek szerint a felelősséget is szét lehet teríteni, de a sok poszt arra is jó, hogy a tisztségviselők pozícióik alapján bejelenthessék igényeiket a befutó helyekre.

Szigetvári az Indexnek azt mondta, hogy párttagsága egy biankó csekk. Amit ha bevált, akkor politikus lesz, ha pedig nem vált be, akkor nem.