Kenőpénzért kerékbilincselnek Terézvárosban

2009.08.12. 11:18 Módosítva: 2009.08.12. 14:15
Előzetes letartóztatásba helyezték a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, mert a gyanú szerint havi 500-800 ezer forint ösztönzési pénzt fogadott el, hogy munkatársai minél több kerékbilincset tegyenek fel. Farkas Kálmánt az ügyészség tetten érte. A kerékbilincselések számának növelése a Centrum Parkoló Kft.-nek hozott hasznot.

Vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerületi közterület-felügyelet vezetőjét. A férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A gyanú szerint a férfi pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset - írta a Magyar Hírlap.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség augusztus 10-én gyanúsítottként hallgatta ki "F. Kálmánt vezető beosztású hivatalos személy által, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt". Az ügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a krékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, ami ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Az ügyészség azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500000-800000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el. Az átvett összegből pedig minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket a kerékbilincselések számának növelésére.

Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték. A férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.