Nem kaptak a fővárosi képviselők a BKV-könyvvizsgálói jelentéséből

2009.08.12. 21:58
Csak most jut a BK Zrt. felügyelőbizottsági tagjai, illetve a fővárosi képviselők elé egy a BKV-val foglalkozó, május 8.-án kelt jelentés. A könyvvizsgálók szerint aggodalomra ad okot egyes végkielégítések kifizetése, illetve a tanácsadói szerződések nem szolgálják feltétlenül a közlekedési társaság érdekeit.

A BKV Zrt. igazgatóságához és felügyelőbizottságához (fb) hasonlóan a tulajdonos fővárosi önkormányzat képviselői sem kaptak korábban tájékoztatást arról a könyvvizsgálói levélről, amely különböző problémákra hívta fel a figyelmet. A szabad demokrata Székely Gábor, az MSZP-s Andó Sándor, illetve KDNP-s Bagdy Gábor egyaránt meglepőnek tartja azt, hogy csak a felügyelőbizottság (fb) jövő heti ülésére összeállított előterjesztés-csomagból értesültek a májusi könyvvizsgálói észrevételekről.

A Deloitte Könyvvizsgáló Kft. a május 8-án kelt észrevételében egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanácsadói szerződések kapcsán a cég olyan ráfordításokat számolt el, amelyek nem a vállalkozás érdekeit szolgálják. A könyvvizsgáló azt is szóvá tette, hogy a BKV olyan személynek is végkielégítést fizetett tavaly, aki továbbra is aktív dolgozója a társaságnak. A jelentés szerint valós a veszélye annak, hogy a végkielégítéseket nem a jogszabályoknak megfelelőn fizetik, illetve nem működik megfelelőn a belső kontroll. Jelezték azt is, hogy a BKV leányvállalatai egyszer sem folytattak le közbeszerzési eljárást, noha az együttes összeg alapján szükség lett volna erre.

A könyvvizsgálók észrevételei május 8-a óta nem kerültek a cég igazgatósága és felügyelőbizottsága elé, és nem ismerték meg azt a fővárosi képviselők sem, akik május 26-án elfogadták a BKV múlt évi mérlegbeszámolóját, amit Kocsis István vezérigazgató nyújtott be. Az fb elé tárt összeállítás tartalmazza a BKV-vezetésnek azt a könyvvizsgálóhoz írt teljességi nyilatkozatát is, amelyben egyebek közt leszögezik, hogy szerintük a társaság jogszerűen fizetett ki 2008-ban csaknem 37 millió forint végkielégítést az idén is tovább foglalkoztatott személyzeti igazgatónak. (Ezt a teljességi nyilatkozatot - amelyet a könyvvizsgálónak a múlt év végi mérlegéről készített észrevételére írt a cégvezetés - február 20-án Kocsis István vezérigazgató mellett vezető társai is aláírták.)

Az fb-hez benyújtott vaskos iratanyagból kiderült az is, hogy a volt személyzeti vezető a belső ellenőrök megállapítása szerint, pozíciójával visszaélve, etikátlanul és szabálytalanul egyedül intézkedett (különböző jogcímeken) 86 millió forintnyi végkielégítésének kifizetéséről. A belső ellenőrök megállapították azt is, hogy a végkielégítés átutalásakor a személyzeti vezető már nyugdíjat kapott.