Gyanúsítottak lettek az őssejtügyben a nővérek is

2009.08.14. 14:09 Módosítva: 2009.08.14. 14:18
Újabb két gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség az illegális őssejtbeültetések miatt indult nyomozásban. A két nőt azzal gyanúsítják, hogy asszisztensként segítették az őssejtkezelésekben.

A gyanú szerint a két magyar állampolgárságú nő asszisztensként segítette az amerikai-ukrán állampolgárságú professzor és a magyar állampolgárságú orvos tevékenységét az illegális őssejtkezelésekben - olvasható az NNI közleményében.

A két asszisztens a korábban már meggyanúsított orvosok közvetlen irányításával szervezte meg a kezeléseket, a páciensek és a kezelést végzők közötti közvetítést, a kezelés idejének, helyének, a fizetés összegének, módjának a meghatározását. Az egyik asszisztens időnként egészségügyi asszisztensi feladatokat is ellátott.

A rendőrség a két nőt emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítja, amit bűnsegédként követtek el. Az NNI emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást: a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt, vagy 5 millió forintot fizettek.
A gyanú szerint őssejtkezeléseket végző ukrán-amerikai Yuliy Baltaytis professzor és a kezelésekhez szükséges dózisokat elkészítő ukrán nő, Natalia K.-t előzetes letartóztatásban van, Seffer István és a negyedik gyanúsított pedig házi őrizetben van.