Nagykeresztet kap Németh Miklós

2009.08.17. 17:56 Módosítva: 2009.08.17. 18:07
Németh Miklós volt kormányfő és Tölgyessy Péter alkotmányjogász kapja augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

A távirati iroda úgy tudja: a volt miniszterelnököt a térségünkben a "leggyorsabban és vértelenül" lezajlott rendszerváltozásban játszott kiemelkedő szerepéért, valamint a "Magyarország érdekében a rendszerváltozás miniszterelnökeként államférfiúi nagyságáról tanúságot tevő tetteiért" tünteti ki a köztársasági elnök.

Tölgyessy Péter pedig a rendszerváltozás közjogi keretei megteremtésében játszott kiemelkedő szerepéért és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon folytatott tevékenységéért kapja meg a legmagasabb állami kitüntetést.

A távirati iroda információi szerint középkereszt a csillaggal kitüntetést kap többek közt Kósáné Kovács Magda volt szocialista EP-képviselő, Fischer Ádám karmester és Rubik Ernő.

Középkeresztet vehet majd át mások mellett Rainer M. János történész, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke és Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapja Ugyan Anita hegymászó, Lux Elvira szexuálpszichológus, Zentai Anna színművész és Garamhegyi Ábel volt szakállamtitkár.