Aliz
6 °C
14 °C

Tavaly 73 milliárd forint hálapénz ment az orvosok zsebébe

2009.08.18. 14:38 Módosítva: 2009-08-18 15:08:30
Tavaly 73 milliárd forint hálapénzt adott a magyar lakosság az egészségügyben, derül ki a Corvinus Egyetem Marketing Tanszéke által végzett kutatásból. A legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot.

A paraszolvencia gátolja az egészségügy fejlődését, az ágazat helyzetének normalizálódását, a továbblépéshez azonban elsőként magát a problémát kell alaposan megismerni, mondta Lukács Marianna, a felmérést kezdeményező Patika Egészségpénztár igazgatója.

Módszertan

A Corvinus Egyetem Marketing Tanszéke által végzett kutatásban 2188 embert kérdeztek meg 2008 novemberében. A felmérés csak a korcsoport szerint reprezentálja a 18 év feletti magyar lakosságot, a mintában az átlaghoz képest magasabb a nők a aránya és a válaszadók döntően városban élnek.

A Corvinus Egyetem Marketing Tanszéke által végzett kutatás szerint tavaly 73,4 milliárd forint hálapénzt adtakl az egészségügyben. A kutatók ezt az összeget a kérdőíves felmérés eredményei és az orvos-beteg találkozók hivatalos adatai alapján számolták ki.

A paraszolvencia összegén belül nagy különbségek vannak, az összegek 1000 forinttól egészen 500 ezer forintig terjednek. A legtöbb hálapénzt a kórházban adják az orvosoknak, átlagosan 28 500 forintot. A rendelőintézetben átlagosan 8600 forintot kapnak az orvosok, a háziorvosok pedig 6600 forintot. A nővérek zsebébe a kórházban átlagosan 6800 forintot csúsztatnak, a rendelőkben és a háziorvosnál kisebb a tarifa, 2500-3000 forint.

A hálapénzként adott összeg a családban egy főre jutó kereset emelkedésével növekszik: a kórházi orvosoknak adott hálapénz összege a legfelső jövedelmi csoportban közel kétszerese (41 ezer forint) a legalsó jövedelmi csoporténál (21 ezer forint).

A paraszolvencia elterjedtségét mutatja, hogy azok közül, akik az elmúlt három évben elmentek orvoshoz, 72 százalék adott hálapénzt.

A hálapénzt adók 54 százaléka úgy gondolta, hogy jobb szolgáltatást kapott. A kutatók ezzel kapcsolatban megjegyzik: elképzelhető, hogy itt egyfajta önigazolás is működik - ha már egyszer adott az ember pénzt, akkor szerinte biztos jobb ellátást kap, holott az egészségügyi szolgáltatások minősége a beteg számára nehezen általában megítélhető.

A kutatók szerint ugyanakkor megerősítést nyert az a feltevés, hogy a hálapénz különbséget eredményez az orvosok egyes betegekhez való hozzáállásában. A megkérdezettek 66 százaléka szerint a kórházban az ember csak akkor kap külön figyelmet az orvostól, ha hálapénzt fizet. A szakrendeléseknél ugyanezt még magasabb arány, 74 százalék gondolja.

A megrendezettek többsége (60 százaléka) szerint a kórházakban a magánbetegek miatt hosszabb a várakozás. A "választott orvos nélkül ma már többet kell fizetni" véleményt a válaszadók közel fele osztja. A megkérdezettek 54 százaléka szerint ma többet kell fizetni zsebbe az orvosnak, mint három éve, 41 százalékuk pedig úgy véli: három év múlva még magasabbak lesznek ezek az összegek.

Az elmúlt évek kutatásai az évente adott hálapénz nagyságát 30-100 milliárd forint közöttire becsülték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?