Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Veszélyessé válhat a roma önvédelem

2009.08.18. 00:19
Semmi közük nem volt a hivatalos polgárőrséghez azoknak, akik Nyírlugoson baltákkal és gereblyével tartóztattak fel egy sötét színű terepjárót. A polgárőrök szolgálatba lépés előtt mindig bejelentkeznek a rendőrségen, autót nem állíthatnak meg és nem is igazoltathatnak. Egy héten belül ez már a második eset, hogy önkéntesek lépnek akcióba. A szabolcsi polgárőrség vezetője szerint hatósági kontroll nélkül egy félreértés könnyen verekedésbe, sőt gyilkosságba is torkollhat.

Nem polgárőrök voltak azok, akik vasárnap hajnalban Nyírlugoson baltákkal és gereblyével felfegyverkezve feltartóztattak egy sötét színű terepjárót, mondta az Indexnek Rákos Ferenc a nyírlugosi polgárőrség vezetője. Rákos Ferenc csak az Indextől szerzett tudomást az esetről. Mint elmondta, Nyírlugoson 24 taggal működik polgárőrség, de romák nincsenek köztük, és a polgárőrök amúgy sem állíthatnak meg autókat.

Vasárnap hajnalban egy sötétzöld terepjáró sofőrje éppen egy lakodalomból szállította volna haza rokonait, amikor az egyik kereszteződésében három autóval elállták az útját. A rendőrség közlése szerint az autóban utazók először nem mertek kiszállni, de a baltával, gereblyével és más eszközökkel felfegyverzett tucatnyi férfi fenyegetésének végül engedelmeskedtek és a terepjáró csomagtartóját is felnyitották. A rémült utasokat végül elengedték, miután az egyik helybéli megismerte a sofőrt.

Útonállás

Az ügyben a rendőrség kényszerítés bűntette miatt indított eljárást; két gyanúsítottat már kihallgattak, társaik azonosítása még tart. Az előállítások után harminc-negyven ember jelent meg a nyírlugosi rendőrőrs épülete előtt, sérelmezve az intézkedést, de végül rendbontás nélkül hazamentek.

ter1

Az egyik gyanúsított a rendőröknek azt mondta, ők nem tagjai a polgárőrségnek, hanem "önkéntes szolgálatot" láttak el. Mint Rákos Ferenc a nyírlugosi polgárőrség vezetője az Indexnek elmondta: korábban felmerült, hogy romákat is felvesznek a polgárőrségbe, nem találtak azonban a szolgálatra alkalmas vagy megfelelő büntetlen előéletű embert a feladatra.

Ettől függetlenül a helyi polgárőrség számára egyértelmű, hangsúlyozta Rákos Ferenc, hogy a romák által lakott környéken is járőröznek, és az ott élők biztonságára is vigyáznak. A romák és a nem romák között egyébként Nyírlugoson nem voltak konfliktusok, és a bűncselekmények is ritkák, mondta a polgárőrség vezetője.

Nem állíthatnak meg autót

A polgárőrök nem állíthatnak meg autókat, nem igazoltathatnak senkit, mondta az Indexnek Somogyi János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. A polgárőrök a rendőrséggel szoros kapcsolatban állva végezhetik csak munkájukat. Amikor szolgálatba lépnek, minden alkalommal bejelentkeznek a rendőrségen, megadják telefonszámukat, mondta Somogyi János. A járőrök "Polgárőrség" feliratú autóval közlekednek és „Polgárőrség” feliratú sárga mellényt viselnek. Ha gyanús autót látnak, legfeljebb azt tehetik, hogy megjegyzik a rendszámát és a benne ülők arcát, majd értesítik a rendőrséget.

A roma önvédelem megszervezése persze érthető. A Nemzeti Nyomozó Iroda ma már nyolc, romák ellen elkövetett támadás ügyében nyomoz. A támadásoknak eddig 55 sértettje van, közülük hatan meghaltak. A Kislétán, Tatárszentgyörgyön, Nagycsécsen, Tiszalökön, valamint a Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Alsózsolcán, Nyíradonyban elkövetett támadások után egyre több településen alakulnak hivatalos és alkalmi, önkéntes roma őrségek is, hogy a hiányzó rendőri jelenlétet pótolják.

Kék villogót is szereztek

Pozitív példa, hogy Ózdon telepgondnokok járőröznek, ahol a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének kezdeményezésére húsz roma is csatlakozott hozzájuk. A telepgondnokok egy kitűzőt és egy szolgálati mobilt kapnak, ezen értesíthetik a rendőrséget, vagy a közterület-felügyelet vezetőjét, mert intézkedésre csak ők jogosultak. Kényszerítő eszközökkel nem szerelték fel őket.

Virrasztás az áldozatokért Kislétán
Virrasztás az áldozatokért Kislétán

Kiszámíthatatlan ugyanakkor a nem hivatalos őrségek tagjainak viselkedése. Az egyik korábbi, cigányok elleni támadás helyszínén, „Piricsén is előfordult, hogy olyan emberek, akiknek semmi közük nem volt a polgárőrséghez, egy boltban vásárolt kék villogóval az autójukon megállítottak valakit és átvizsgálták a kocsiját” – mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Somogyi János szerint nagyon veszélyesek az ilyen esetek - ha nincs hatósági kontroll, „egy félreértés könnyen verekedésbe, sőt gyilkosságba is torkollhat”.

A rendőrség fellép az önkéntes járőrök ellen

A múlt héten Gávavencsellőn állítottak meg helyi lakosok egy vadászokat szállító terepjárót, és a kocsiban ülők személyazonosságát és úti célját firtatták. Az autóban ülő egyik férfi és az egyik járőr felismerték egymást, így a vadászokat továbbengedték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság már akkor felhívta "a romagyilkosságok miatt a településeken járőröző önkéntesek figyelmét, hogy semmiképpen se kezdjenek önálló intézkedésbe, ha általuk gyanúsnak ítélt gépkocsit látnak". A rendőrség határozottan fellép azok ellen, akik törvénytelenül, mások jogainak korlátozásával végeznek "önkéntes járőrözést", akadályozzák mások szabad mozgását, állt a közleményben.