Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Eljárás indult a Magyar Gárda Szabolcs megyei kapitánya ellen

2009.08.20. 10:23 Módosítva: 2009-08-20 10:44:16
Szamosangyaloson megfenyegettek három leendő gárdatagot, kapitányuk erről értesítette a rendőröket, de mivel ezt egy feloszlatott szervezet nevében tette, nyomozás indult ellene.

Egyesülési joggal való visszaélés miatt nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a magát az újjáalakult Magyar Gárda mozgalom megbízott megyei kapitányának nevező férfi ellen - közölte a rendőrség.

Fülöp Gergely szóvivő a vasárnapi esetről további részleteket nem árult el, mert a férfit még nem hallgatták ki.

A rendőrség honlapján az áll, hogy az újjáalakult mozgalom megbízott kapitánya vasárnap bejelentést tett a rendőrségen, miszerint Szamosangyalos községben három embert megfenyegettek, mert be akartak lépni mozgalmukba.

A férfi azt közölte, aznap "több gárdatag fog szolidaritásból megjelenni" az egyik megfenyegetett ember lakásán.

A rendőrök a település határában igazoltatták az érkezőket, majd az esetleges atrocitások elkerüléséért a lakásig kísérték őket.

Mivel felmerült, hogy a bejelentő a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, a megyei főkapitányság egyesülési joggal visszaélés vétség gyanújával nyomozást rendelt el.

Az eredeti bejelentés, a fenyegetések ügyében pedig a mátészalkai rendőrkapitányság zaklatás miatt nyomoz.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezt követően, július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom. A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft