Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Sólyom: 2 hónapja engedélyezték az utat

2009.08.22. 10:31 Módosítva: 2009-08-22 11:07:53
A magyar fél Fico állításával ellentétben két hónapja jelentette be a tervezett látogatást, és akkor még nem is volt vele problémájuk a szlovákoknak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton közleményt adott ki, miszerint a magyar fél két hónappal az ünnepség előtt, a legmagasabb szinten bejelentette Szlovákiának Sólyom László köztársasági elnök szándékát, hogy részt venne az augusztus 21-én a szlovákiai Komáromban felállított Szent István szobor felavatásának ünnepségén.

"Sem akkor, sem azóta egészen az augusztus 19-ei sajtónyilatkozatokig nem érkezett jelzés arra, hogy a szlovák fél kifogásolja a rendezvényt, annak időpontját, vagy bármilyen olyan körülményt, amely Sólyom László részvételével kapcsolatos" - áll a közleményben. Peter Weiss-szel való június 19-i találkozásukkor és egy későbbi alkalommal is szó volt az utazásról, akkor csak annyit mondtak rá, hogy Gasparovic nem lesz otthon, így ő nem tud majd résztvenni az avatáson.

"A magyar elnök nem mondott igazat, mert nem két hónapja, hanem csak augusztus 13-tól, tehát 7-8 napja tudunk látogatási tervéről" - jelentette ki Robert Fico korábban, pénteken este a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva, erre reagált most Sólyom hivatala. A tévéinterjúban Fico különösen azt vetette Sólyom szemére, hogy a látogatás előkészítése során "semmiféle érdeklődést nem mutatott az iránt, hogy találkozzon a szlovák államfővel".  

"Bár valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni, de kimondom: Szent István nem a mi (szlovákok) királyunk, a mi királyunk Szvatopluk" - jelentette ki még a műsorban Fico.

 Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken délután jelentette be a pozsonyi döntést, hogy Sólyom Lászlót nem engedik be Szlovákiába. A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte.