Balázs: Csorba esett Magyarország becsületén

2009.08.24. 11:32 Módosítva: 2009.08.24. 13:15
A magyar diplomácia elsősorban az EU-s intézményeken keresztül próbál nyomást gyakorolni a szlovák kormányra, mert augusztus 21-én nem engedték be Révkomáromba Sólyom László köztársasági elnököt. Cseh és a szlovák lapok szerint is nehezen magyarázható a szlovák kormány döntése.

"Csorba esett Magyarország becsületén, nem engedték át az államelnököt, ezt azért helyére kell tenni mind a kétoldalú, mind a sokoldalú kapcsolatokban” – mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter a Nap-kelte hétfő reggeli adásában. Augusztus 21-én Sólyom László köztársasági elnök Révkomáromba indult egy szoboravató ünnepségre, azonban nem jutott át a szlovák határon, mert belépését a szlovák kormány megtiltotta. Magyarország most elsősorban EU-s intézményeknél keresi a diplomáciai választ.

"Az Európai Unión belül ilyen incidenseknek nem szabad előfordulniuk. Soha többé nem szabad előfordulnia annak, hogy bármelyik közjogi méltóság ne léphessen át szabadon egy szomszéd országba" – mondta Balázs. A külügyminiszter már tájékoztatta az EU miniszteri tanácsát (vagyis az összes EU-s tagállam külügyminiszterét) és a testület svéd elnökét is.

A brüsszeli svéd EU-követség nem tud magyar megkeresésről, így Balázs feltehetően közvetlenül Stockholmhoz fordult. Ennek azonban gyors eredménye biztos nem lesz, mert a brüsszeli svéd követség szerint az elnökség nem tervez semmilyen lépést sem az ügyben.

A magyar diplomácia az Európai Parlamentben is foglalkozni kíván az üggyel. Az volna a cél, hogy az EP normatívan szabályozza, hogy egymás vezető politikusait nem lehet kitiltani az unión belül. "Én mindenkit arra bíztatnék, aki az Európai Parlament képviselője, hogy normatív alapon, a szabályozás igényével, a továbblépés igényével vessük fel, miközben a sérelem az sérelem, de a megoldás felé kellene tolnunk ezt az ügyet, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő" – mondta erről Balázs.

Peter Weiss Szlovákia budapesti nagykövete korábban azt mondta, hogy szerinte ez az ügy nem az EU-ra tartozik, hanem a két országnak kellene megoldania.

Duna menti hidegháború

A cseh és a szlovák lapok hétfőn is részletesen foglalkoznak Sólyom meghiúsított útjával. A baloldali Právo címú cseh lap Duna menti hidegháborúról ír. A lap elemzése szerint Szlovákia megsértette a schengeni egyezményt, amikor nem engedte területére Sólyomot. EU-s tagállam állampolgárát ugyanis csak akkor lehetne kitiltani, ha az illető a határátlépést bűncselekményre akarná felhasználni, ez azonban nyilvánvalóan fel sem merülhetett ebben az esetben. Azt sem látja a lap bizonyítottnak, hogy Sólyom révkomáromi látogatása veszélyeztethette volna a közrendet – elsősorban erre hivatkoztak a szlovákok. A lap szerint Budapest legkönnyebben a luxembourgi Európai Bíróságon vehetne elégtételt.

A liberális szlovák Sme Václav Havel egykori szóvivőjével, Ladislav Spacek protokollszakértővel készített interjút ebben az ügyben. Spacek szerint a Fico-Sólyom időpont-háborúban Sólyomnak van igaza. Robert Fico szlovák kormányfő ugyanis azt mondta, hogy a magyar fél nagyon későn, csak augusztus 13-án szólt, hogy Sólyom Révkomáromba készül. Ugyanakkor a magyar elnök már június 19-én szóban említette a magyarországi szlovák követnek látogatási szándékát. Spacek szerint ilyen esetekben a szóbeli jegyzék is hivatalos értesítésnek számít, így Fico állított valótlant ebben a vitában.

A Sme arról is ír, hogy a szlovák kormány nem következetes, hiszen többször előfordult már, hogy egy országba látogató állami vezető nem kért találkozót Szlovákia vezetőitől. (Ficoék ezt is kifogásolták.) 2007-ben a cseh kormányfő például csak ellenzéki szlovák politikusokkal találkozott egy látogatása alkalmával, sőt, maga Sólyom is járt már úgy Szlovákiában, hogy se a kormány tagjaival se az államfővel nem találkozott.

"Tehát nem is annyira a látogatás ténye, hanem a látogató nemzetisége a döntő. A magyar politikusra más a mérce mint a csehre. A Sólyomról szóló vita pedig megint csak a kormány és a magyar kisebbség közti vitát helyettesíti, amely alapvetően arról szól, hogy viselkedhet-e a kisebbség másképpen, mint ahogy azt a kormány és a szlovák nacionalisták elképzelik" – írja a Sme. Ugyanakkor ezt a kettős mércét bizonyos mértékkig megérti a cikk szerzője: . "Történelmi szempontból a szlovák-magyar viszony más, mint a szlovák-cseh viszony, s ezt a magyar félnek is tudomásul kell vennie. Sólyomnak meg kell értenie, hogy itt aknamezőn lépked, s útjait a határon túli magyarokhoz korlátoznia kellene, illetve politikailag jobban elő kellene készítenie" – írja.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív lap elemzése szerint a romló kapcsolatokat leginkább a nacionalisták használhatják ki, akik átvehetik a kezdeményezést. Az elemzés szerint a magyaroknak el kell fogadniuk, hogy a Felvidéket örökre elvesztették, a szlovákoknak pedig azt, hogy nem nemzetállamban élnek. Az első megállapítást Robert Fico szlovák miniszterelnök a másodikat Sólyom László magyar államfő mondta ki az utóbbi napokban.