Önként szerelt le a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja

2009.08.24. 20:00
Nem kíván reagálni a honvédelmi tárca arra a hírre, hogy leszerelt katona is akad a romagyilkosságok gyanúsítottjai között. Sajtóhírek szerint pedig Cs. István, aki a rendőrség szerint a fegyvereket szerezte be, külföldi missziókban is részt vett, azután szerelt le, hogy hazatért Koszovóból.

Önként szerelt le a Magyar Honvédségtől Cs. István volt szerződéses katona, akit a romagyilkosságok kapcsán vasárnap helyeztek előzetes letartóztatásba. A magát megnevezni nem kívánó informátor elmondta: Cs. István a legutolsó koszovói misszióból hazatérve azonnal beadta leszerelési kérelmét. Mindenesetre az informátor szerint katonai szolgálata idején nem volt vele probléma, fegyelmi eljárás nem folyt ellene.

A Honvédelmi Minisztérium csupán annyit mondott: a romagyilkosságokkal összefüggésbe hozott, előzetes letartóztatásban lévő személyek egyike sem szolgál jelenleg a Magyar Honvédségben hivatásos, illetve szerződéses állományú katonaként. "Ennek okán további közlésre a Honvédelmi Minisztérium nem hivatott", jelentette ki a tárca.

Emlékeztetőül: korábban rendőrségi források azt vélelmezték, hogy Cs. István szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert. Mindenesetre a múlt hét csütörtöki debreceni rendőrségi akciókkal szinte egy időben Püspökladányban is tartottak házkutatást egy lakóépületben, mégpedig egy közismerten romaellenes fiatalember lakcímén kutakodtak a rendőrök.

Meg nem erősített információk szerint annak a fiatalembernek a püspökladányi lakhelyéről van szó, akit debreceni barátnője lakásáról állított elő és tanúként hallgatott ki a rendőrség. Péntekre virradóra debreceni szórakozóhelyeken, illetve egy magánlakásban hat embert fogtak el, közülük négyet (így Cs. Istvánt is) vasárnap előzetes letartóztatásba helyeztek. A rendőrség gyanúja szerint ők követték el tavaly nyár óta a romák elleni kilenc támadást, amelyekben hatan haltak meg. A gyanúsítottak köre egyes rendőrségi nyilatkozatok szerint még bővülhet.