Rendőr nincs, feszültség van Tatárszentgyörgyön

2009.08.25. 19:38 Módosítva: 2009.08.25. 19:56
Tatárszentgyörgyön, az egyik cigányellenes támadás helyszínén sokan további támadásoktól tartanak, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik, hogy a Debrecenben elfogott gyanúsítottak az elkövetők, mondta a falu polgármestere. A falu vezetője szerint a lakosság másik része a folyamatos kukoricalopásoktól és a roma járőrök önbíráskodásba hajló viselkedésétől tart. A település hiába kért rendőri erősítést.

Nem nyugtatta meg a Tatárszentgyörgyön élőket "az állítólagos sorozatgyilkosok" elfogásának híre, mondta Berente Imréné a település polgármestere. Február 22-én éjjel feltehetően Molotov-koktéltól lobbant lángra egy romák lakta ház Tatárszentgyörgyön. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, kislányát súlyosan megsebesítették. A polgármester szerint sokan további támadásoktól tartanak mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik, hogy valóban az őrizetben lévők követték el a bűncselekményeket, s nincsenek társaik, netán megbízóik.

A polgármester hozzátette: a félelemnél is nagyobb baj, hogy míg a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság előtt békében éltek egymás mellett a romák és nem romák, addig az utóbbi hónapokban robbanásig kiéleződött közöttük a feszültség. A falu roma lakosainak egy része úgy gondolja: bármit megengedhet magának. Néhány fiatal például okmányok nélkül száguldozik a cigánysoron a nemrég nagy anyagi erőfeszítéssel megépített új úton, mások lopják a kukoricát, amit a földek tulajdonosai szinte éjjel-nappal őriznek. Félő, hogy előbb-utóbb egymásnak ugrik a két tábor - tette hozzá a polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy még rendőr sincs Tatárszentgyörgyön.

A helyi képviselőtestület levélben kérte a miniszterelnök segítségét legalább két rendőr kirendelése érdekében, ám a Miniszterelnöki Hivatal februári válaszlevelében csak annyit közöltek, hogy a kérést az önkormányzati miniszternek továbbították. Azonban azóta is csak az egyetlen helyi körzeti megbízott birkózik a "többemberes" feladattal - tette hozzá Berente Imréné.

A romák egy ideig járőröztek és olykor önbíráskodásba hajlóan "kirángatták a járművekből" a szerintük "gyanús" terepjárók utasait, ezért ezt a módszert le kellett állítani - közölte a polgármester. A lakosság egyik része a további támadások, másik része a kukoricalopások miatti félelmében vár rendőri védelmet, s izzik a parázs a faluban a visszautasított óvodaépítési pályázat nyomán előállt helyzet miatt is - mondta Berenténé.

A 75 férőhelyes óvodába a törvény szerint a hátrányos helyzetű gyermekeket mindenképp fel kell venni, márpedig a 132 igénylő 40-45 százaléka roma, vagyis megfelel a kritériumnak. Kit utasítsak vissza ebben a feszült helyzetben? - tette fel a kérdést a polgármester. Romát vagy hátrányos helyzetű magyart? Úgy tűnik, csak akkor figyel oda mindenki egy település lakóira, ha tragédia történik - összegezte véleményét a település elöljárója.