Csökkent a Jobbik támogatottsága

2009.08.26. 16:39 Módosítva: 2009.08.26. 16:39
A megkérdezettek többsége szerint Bajnai Gordon lehet az MSZP következő miniszterelnök-jelöltje, derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív felméréséből, amely 1000 ember telefonos megkérdezése alapján készült.

A Heti Válasz megrendelésére készített kutatás szerint 9-ről 5 százalékra csökkent a Jobbik támogatása, a szocialistákra pedig a megkérdezettek alig 8 százaléka szavazna.

A Fideszt a megkérdezettek 37 százaléka támogatja, míg az MDF-re, az SZDSZ-re és az LMP-re 1-1 százalékuk szavazna.A megkérdezettek 56 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy mégis Bajnai Gordon lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, annak ellenére, hogy az emberek 58 százaléka alkalmatlannak tartja, derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A kormányfő tevékenységét csak a válaszadók 26 százaléka ismeri el.

A megkérdezetteknek csupán 15 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt egy évben javult a közbiztonság, 42 százalékuk szerint viszont romlott. Az MSZP-szimpatizánsok 53 százaléka szerint nem változott a helyzet, a Fidesz támogatóinak 45 százaléka azonban romlást lát.

A válaszadók 42 százaléka szerint az új influenzajárványra megfelelő a felkészültség, 38 százalékuk viszont elégedetlen. Az egészségüggyel szorosabb kapcsolatban lévő idősebbek alig egynegyede hiányolja a kellő felkészültséget.

A megkérdezettek 32 százaléka bízik abban, hogy a gazdaság helyzete a következő egy évben javulni fog, ám 58 százalékuk romlásra számít. A budapestiek 40, míg a községi lakosok 29 százaléka látja az "alagút végét", igaz, sehol sincs 50 százalék alatt a szkeptikusok aránya.

A válaszadók 79 százaléka megváltoztatná az alkotmányt. Számuk a budapestiek körében valamivel alacsonyabb (69 százalék), mint a községi lakosoknál (84 százalék). A felmérés arra nem keresett választ, hogy a válaszadók a miniszterelnök-választás szabályainak megváltoztatása vagy például a holokauszttagadás büntethetősége miatt írnák-e át az alaptörvényt.