Megtámadták a szlovák nagykövetséget

2009.08.26. 10:40 Módosítva: 2009.08.26. 15:31
Molotov-koktélt dobtak Szlovákia budapesti nagykövetségére, a térfigyelő kamera felvétele szerint egy támadó volt. A szlovák külügy nyugtalan az eset miatt, Sólyom László határozottan elítélte a támadást. Megerősítették a pozsonyi magyar nagykövetség védelmét.

Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek szerda hajnalban a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére. A palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett. A rendőrség őrzi az épületet.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa az látta, hogy a Stefánia úti épület előtt fémkordonokat állított fel a rendőrség, és négy rendőrautó áll a külképviselet előtt. Bűnügyi technikusok nyomokat rögzítettek a kerítésen belül, és 8-10 civil ruhás nyomozó is a helyszínen van.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya rongálás miatt indított eljárást, később ezt közveszélyokozás kísérletére módosították.

Délután sajtótájékoztatón bejelentették: a térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a támadást. A Debrecen-Levszki Szófia meccs után nagy tömeg közlekedett a nagykövetség előtt. A rendőrök 23.40-ig tartózkodtak a követség épületénél. Az elkövető megvárta, amíg elmennek, és utána dobott Molotov-koktélt az épületre. A térfigyelő kamerán egy ember látszik, a felvételeket még elemzik.

Bár a rendőrség egyelőre nem közölt semmit a támadás lehetséges indítékáról, feltehetően politikai okok állnak a háttérben.

Az elmúlt hónapokban a nyelvtörvény miatt egyre feszültebbé vált, pénteken eddigi mélypontjára került a szlovák-magyar viszony. Sólyom László államfő egy révkomáromi szoboravató ünnepségre ment volna augusztus 21-én, de a határátkelőn feltartóztatták. Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyanis aznap bejelentette, hogy nem engedi be területére a magyar államfőt. Balázs Péter külügyminiszter hétfőn az Európai Unióhoz fordult az incidens miatt. A svéd elnökség brüsszeli követségén még aznap jelezték, hogy semmilyen, a vitával kapcsolatos lépést sem terveznek.

Az ajtón landolt a Molotov-koktél
Az ajtón landolt a Molotov-koktél

"A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma nagy nyugtalansággal tekint erre az incidensre, amelyet egyedi bűncselekménynek tart" - reagált az esetre szerdán Peter Stano, külügyminisztériumi szóvivő.

Sólyom László államfő közleményében határozottan elítélte a bűncselekményt.

Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő szerint a támadás súlyosan árt Magyarország megítélésének és tovább nehezíti a két ország közötti vitás ügyek rendezését.

Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete kérdésünkre elmondta, a szlovák rendőrség reggel 8.20-tól külön kérés nélkül megerősítette a magyar külképviselet védelmét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyakrabban járőröznek a környéken. Szerda délig semmilyen rendkívüli esemény nem történt a környéken.

Tavaly novemberben már volt incidens a szlovák nagykövetség előtt: körülbelül százötvenen demonstráltak a dunaszerdahelyi DAC-Slovan focimeccsen történt rendőri túlkapások ellen. Akkor egy szlovák lobogót tűztek a nagykövetség elé felállított kordon tetejére, és lángra lobbantották. A zászlóégetést a kormány és a Fidesz is elítélte.