Hess-menet Győrben is tilos

2009.08.27. 12:30
A rendőrség megtiltotta a Nemzeti Munkáspárt péntekre Győrött tervezett Rudolf Hess-emlékmenetét a közlekedés akadályoztatása miatt. A Győrött bejegyzett párt csütörtök délig nem kérte a tiltó határozat felülvizsgálatát a Győr- Moson-Sopron Megyei Bíróságtól.

A rendőrség nem engedélyezi a rendezvényt, mivel a szervezők által jelzett belvárosi utakon akadályozná a zavartalan közlekedést, márpedig a forgalom más utakon nem biztosítható - mondta Horváth Csaba alezredes győri kapitány. Ha a szervezők a tiltás ellenére megtartanák a felvonulást, a rendőrség feloszlatja a rendezvényt - tette hozzá a kapitány.

Csütörtök délig felülvizsgálati kérelemmel nem fordultak a Győr-Moson-Sopron Megyei Bírósághoz a szervezők, eljárás ez ügyben nincsen folyamatban - közölte Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke. Jogorvoslati kérelem benyújtására három nap áll rendelkezésre, és a bíróságnak is három napja van az elbírálásra. Az olyan ügyeket azonban soron kívül intézik, ahol rövid az idő - ismertette a jogszabályi környezetet az elnök.

Az idén tavaszon bejegyzett Nemzeti Munkáspárt kedden tett bejelentést a rendőrségen, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt kívánnak tartani Rudolf Hess emlékére. A tiltó határozatot szerdán kézbesítették a kérelmezőknek.

Két héttel ezelőtt a rendőrség Budapesten is megtiltotta a Rudolf Hess emlékére tervezett menetet, amellyel Hitler náci vezér harcostársának akartak emléket állítani a szervezők.