Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Hét tanárt küldtek el az esztergomi Szent István gimnáziumból

2009.08.28. 19:45
Hét tanárt bocsátottak el pénteken az esztergomi Szent István gimnáziumból, ahol júliusban 22 pedagógus ellen kezdeményeztek fegyelmi vizsgálatot az egyik tanuló öngyilkossága miatt, valamint amiért a tanév végi diáksztrájkok alatt nem tartották meg óráikat és adminisztrációs hibákat vétettek. Az elküldött tanárok a munkaügyi bírósághoz fordulnak.

Hét tanárt elbocsátottak az esztergomi Szent István Gimnáziumból pénteken egy vizsgálat következtében, amelyet a képviselőtestület folytatott le. A nyár folyamán öten mondtak fel, így a tanévet 12 korábbi tanára nélkül kezdi meg az iskola.

Az igazgató még a tanév végén történt diáksztrájkok, tanári függelemsértések és egy diák iskolán kívüli öngyilkossága miatt a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot az önkormányzat döntése alapján.

Kurnász László igazgató elmondása szerint az elbocsátott pedagógusok esetében a fegyelmi tanács megállapította, hogy a tanév végén nem tartották meg óráikat a diáksztrájk alatt, az órák alatt nem tanítottak, hanem a gimnázium vezetése ellen hangolták a diákokat, valamint adminisztrációs hibákat vétettek. Hozzátette, a 22 tanárból a fegyelmi tanács végül 16 ellen eljárást indított, ebből hetet elbocsátással zártak le, a többi pedagógus ügyét hétfőn ismertetik.

Az azonnali hatállyal elbocsátott pedagógusok munkaügyi bírósághoz fordulnak.

Hosszú történet

Az esztergomi önkormányzat és a Szent István Gimnázium viszonya akkor romlott meg, amikor 2007-ben az intézményt egy várostól távol lévő ingatlanba költöztették és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselőtestület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót és visszavonta az esetről tudósító újságíró feleségének igazgatóhelyettesi megbízását. Az erről döntő ülésen tojással dobálták meg a polgármestert, majd nyolcszázan tüntetettek a városháza előtt.

A tanév végén a diákok a gimnáziumban nem mentek be az órákra, többször tiltakozó gyűlést szerveztek, mivel az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.

Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, majd kiderült, hogy korábban egy padot is megégetett. A tanárok tetteiért felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, és a közeli síneken érkező vonat elé feküdt.

Az önkormányzat akkori közleménye szerint "amennyiben a Szent István Gimnázium június 13-án ügyeletes, illetve órát adó tanárai, valamint osztályfőnökei az igazgató által adott utasítást követve megtartják a tanórát, V. Balázsnak nem lett volna lehetősége fegyelemsértést elkövetnie és elkeserednie".

Az esetet követően a képviselő-testületi ülésen elvi döntés született arról, hogy egy "elitiskola" megteremtése érdekében megkezdik a Szent István Gimnázium és a Bottyán János Műszaki Szakközépiskola összevonásának vizsgálatát.