Elza
-4 °C
4 °C

Megvannak a pótfelvételi ponthatárok

2009.08.29. 17:54 Módosítva: 2009.08.29. 18:09
Közzétették szombaton délután a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a felvi.hu honlapon, az érintettek a felvételi és besorolási döntésekről írásos értesítést szeptember első napjaiban kapják kézhez. Az eljárás során jelentkező 13.400 diák közül 12.009-en bekerültek valamilyen képzésre.

A pótfelvételi során ezerötszáz hallgatót vettek fel mesterképzésre, ebből 466-an államilag finanszírozott helyre kerültek be. Felsőfokú szakképzésre 586 költségtérítéses diákot vettek fel, a többiek alapképzésben, költségtérítéses formában jutottak be. Hasonlóan alakultak a ponthatárok, mint nyáron. Öt képzésnél volt 440-459 pont között a bekerülési küszöb. A ponthatárok a felvi.hu oldalon elérhetők.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta, hogy meglepően sokan voltak, akik úgy próbálkoztak, hogy a nyári eljárás során már bekerültek, illetve a pontszámuk nem érte el a megállapított ponthatárt.

A pótfelvételire azok jelentkezhettek, és nyerhettek végül felvételt, akiknek a felvételi összpontszáma elérte vagy meghaladta a megjelölt képzésbenjúlius 23-án megállapított költségtérítéses ponthatárt, és a választott intézmény is rendelkezett a felvételéhez szükséges kapacitással.

Amennyiben az adott szakon eddig nem indult (költségtérítéses) képzés, a ponthatár akkor sem lehet kisebb a jogszabályi minimumnál. Ez alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben 160 pont, felsőfokú szakképzésben 140 pont.

A pótfelvételi eljárás során több mint háromszáz szak közül lehetett választani, de már csak egy helyre jelentkezhettek a diákok. Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokúszakképzésben csak költségtérítéses formában, míg mesterképzésben államilag támogatott és költségtérítéses formában is hirdettek meg képzéseket az intézmények.

Mesterképzésben az intézmények saját hatáskörben döntöttek a jelentkezők felvételéről, így a minimum pontszámról is. Azokon a szakokon, amelyeket már a 2009. évi általános eljárásban ismeghirdettek, ott sem lehet a pótfelvételi ponthatár alacsonyabb a július 23-án meghatározott pontszámnál.