540 nyugdíjast foglalkoztat a rendőrség

2009.08.31. 06:21 Módosítva: 2009.08.31. 06:21
Akár havi bruttó négyszázezret is kereshet amúgy is magas nyugdíja mellett 25-30, vezető beosztású, nyugalmazása után is tovább foglalkoztatott rendőr. A rendőrség összesen 540 nyugdíjast alkalmaz, vannak területek, ahol elvárás a rendőri ismeret, de csak civileket lehet foglalkoztatni, írja a Népszabadság.

Több száz személyt foglalkoztat a rendőrség nyugdíjuk folyósítása mellett, néhányan akár bruttó négyszázezer forintot is kapnak, írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint jelenleg 540 olyan rendőr van, aki nyugdíjat és fizetést is felvesz. Ennek az is oka, hogy a rendőrök húsz év munkaviszony után is nyugdíjba vonulhatnak.

Az ORFK tájékoztatása szerint a nyugdíj mellett foglalkoztatottak több mint egyharmadát fizikai munkakörben alkalmazzák (például: gondnokként, raktárosként, kazánfűtőként, szakmunkáskéntés takarítóként). Ők korábban is ezt a munkát végezték, kisebb részben hivatásos állományúként, nagyobb részben közalkalmazottként. Javadalmazásuk a rájuk irányadó közalkalmazotti jogviszony, a képzettség és a besorolás alapján, átlagosan száz-százötvenezer forint.

A második, legnagyobb csoportba a "civilesített" munkakörök tartoznak, vagyis azok a gazdasági, humán, kiképzési, jogi és tájékoztatási területek, ahol szükséges a rendőri szakismeret, de a civil státusokra csak közalkalmazotti, illetve köztisztviselői munkakörbe lehet kinevezni a munkaerőt. Ők átlagosan bruttó 150-200 ezer forintott keresnek a nyugdíj mellett.

25-30-an viszont vezető beosztásban dolgoznak, ők az amúgy is magas nyugdíjuk mellett kereshetnek akár havi bruttó négyszázezer forintot is. Az ORFK szerint az elmúlt időszakban többször felülvizsgálták a foglalkoztatott nyugdíjasok számát, az általuk ellátott beosztásokat, így a racionalizálásnak köszönhetően folyamatosan csökken a különféle rendőri szerveknél nyugállomány mellett foglalkoztatott munkavállalók száma.