Újabb, kettős állampolgárságáról szóló kérdést hitelesített az OVB

2009.08.31. 22:15 Módosítva: 2009.08.31. 22:18
Újabb, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazási kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén. A kezdeményező magyar állampolgárságot adna a határon túli magyar nemzetiségűeknek, ugyanúgy, ahogy egy korábbi kérdés is, amely még az Alkotmánybíróság előtt van.

Az OVB által hétfőn hitelesített, az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés úgy hangzik: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafusa szerinti <<Magyar igazolvánnyal>> vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Az országos népszavazást a Nép Oldali Párt elnöke kezdeményezte. A kettős állampolgárságról szóló népszavazás után a most 3:2 arányban hitelesített kérdéssel szó szerint megegyező népszavazási kérdést már hitelesített az OVB 2007-ben. A kérdés azonban az Alkotmánybíróság elé került, amely felfüggesztette az eljárás.

Az OVB-ben vita volt arról, hogy lehet-e egy már hitelesített kérdéssel - ahol még nem kezdődött meg az aláírások gyűjtése - megegyező kérdést hitelesíteni; a testület végül úgy döntött, hitelesíti a most benyújtott kérdést is.

A hitelesítő határozat ellen 15 napon belül lehet kifogással élni az Alkotmánybíróságnál. A kérdésben akkor kell országos népszavazást tartani, ha a kezdeményező a rendelkezésére álló négy hónapon belül összegyűjt 200 ezer hiteles aláírást.