A szlovák nyelvtörvény ellen tüntettek a nagykövetségnél

2009.09.01. 18:59
Több százan tüntettek Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt a szlovák nyelvtörvény ellen kedden délután. A Civil Összefogás Fórum petíciót adott át Peter Weiss nagykövetnek. A rendezvényt 200 rohamrendőr biztosította, a követség épületét körbekordonozták.

A szeptember elsejével életbe lépett szlovák nyelvtörvény ellen tartott tiltakozó demonstrációt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kedd délután a budapesti Szlovák Nagykövetség épülete előtt. A megmozdulás szervezői a rendelkezés eltörlését követelő petíciót adtak át Szlovákia budapesti nagykövetének.

A tüntetés szónokai arról beszéltek, hogy Szlovákia állami nyelvi cenzúrát vezet be, ha a szabad nyelvhasználatba beleszól. Közfelkiáltással elfogadtak egy olyan tiltakozó nyilatkozatot, amelyben azt követelik a szlovák parlamenttől, hogy törölje el az államnyelvtörvényt, és alkossanak egy kisebbségi törvényt, valamint vessenek véget a Szlovákiában tapasztalható magyargyűlöletnek és magyarveréseknek.

A petíciót Peter Weiss szlovák nagykövet személyesen vette át a CÖF képviselőitől. Az angol és magyar nyelvű tiltakozást eljuttatják az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökének is.

A szónoklatokat pontban délután 3 órakor harangszóval szakították félbe, és a szervezők közlése szerint ugyanebben az időben Brüsszelben, Koppenhágában, Argentínában, Ausztráliában, New Yorkban, Los Angelesben, Venezuelában, Mexikóban, Ausztráliában, Torontóban, valamint Dunaszerdahelyen és Kishegyesen, illetve a Felvidék és Erdély több magyarlakta falvában is félreverték a harangokat a magyar nyelv és a magyarság megmentéséért.

A rendőrség a demonstráció idejére kordonokkal zárta le a Stefánia utcának azt a részét, ahol a külképviselet található. Az épület elé is kordont vontak, melyek mögött rohamrendőrök álltak sorfalat. A megmozduláson csaknem félezren vettek részt. Többen magyar nemzetiszínű zászlókat és "Az államhatár nem nemzethatár!", valamint "Szlovákia leeresztette a vasfüggönyt!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba, és többször azt skandálták: "Vesszen Trianon!".

A Stefánia úton és a környező mellékutcákban legalább kétszáz teljes védőfelszerelést viselő rohamrendőr állt készültségben.

A szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

A rendelkezés ismertetésekor a tüntetők hangos füttyszóval és pfujolással fejezték ki nemtetszésüket.

A szlovák államnyelvtörvény ellen Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgócsapat stadionjában a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezet rendezésében is tiltakozó nagygyűlést tartottak. A rendezvényre nemcsak Szlovákiából, hanem Romániából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

További részleteket a rendezvényről helyszíni tudósításunkban olvashat >>>