Haditechnikai termékekkel való visszaéléssel gyanúsítják az UD vezetőjét

2009.09.01. 13:08
Haditechnikai és kettős felhasználású termékekkel való visszaéléssel gyanúsították meg Tóth Jánost, az UD Zrt. egyik vezetőjét. A gyanú a már lezárt eljárásoktól független, a tavaly szeptemberi házkutatás során talált eszközök miatt indított vizsgálat során merült fel. A kódnevek hatástalanított kalasnyikovokat és lehallgató berendezéseket takarhatnak.

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az UD Zrt. egyik vezetőjét haditechnikai termékekkel való visszaélés gyanújával. Az NNI közleménye szerint "2009. augusztus 31-én gyanúsítottként hallgatta ki T. J. budapesti lakost, hét rendbeli visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntettének megalapozott gyanúja miatt".

T. J. az MTI értesülései szerint Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetője.

A közlemény szerint a gyanúsítás "egy részvénytársaság székházában 2008 szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentésének alapján indult eljárásban tartott házkutatás alakalmával lefoglalt eszközökkel kapcsolatos, és a már megszüntetett ügytől elkülönített eljárásban történt".

Megkeresésünkre Bartha László, az NNI szóvivője nem kívánt ennél bővebb tájékoztatást adni, nem felelt kérdéseinkre. Az UD Zrt.-nél tartott tavaly szeptemberi házkutatás során a rendőrök lefoglaltak két, az UD Zrt. másik tulajdonosa, Horváth József elmondása szerint muzeális értékű, hatástalanított Kalasnyikov gépkarabélyt.

A házkutatás során sajtóhírek szerint lehallgató berendezéseket is találtak, ezekre utalhat a gyanúsításban a "kettős felhasználású termékek" kitétel.