Hazaengedték a Kislétán meglőtt kislányt

2009.09.01. 19:48
Elhagyta a nyíregyházi kórházat az a 13 éves kislány, akit augusztus elején Kislétán sörétes puskával meglőttek, és akinek édesanyja a támadásban életét vesztette. A gyerekről nagymamája és nagynénje gondoskodik.

Hazaengedték a kórházból azt a 13 éves kislányt, akit édesanyjával együtt még augusztus 3-ra virradó éjjel ért orvtámadás Kislétán, erősítette meg a sajtóinformációkat Pénzes Sándor, a település polgármestere kedden. A súlyosan sérült kislány négyhetes gyógykezelés után hétfőn délután hagyta el a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházat, mondta az önkormányzati vezető.

Hozzátette, a gyermek, akit a támadásban meghalt édesanyja egyedül nevelt, a nagymamájához került. A nagymama a kislány nagynénjével együtt kijelölt gyámként gondoskodik a gyermekről, közölte a polgármester.

Pénzes Sándor elmondta, hogy a kislánynak különösen a jobb keze sérült, amit alig tud mozgatni. Ezért, valamint a szükséges lábadozás miatt egyelőre még nem tud iskolába járni, ahol hetedikesként, igazolt hiányzással indult számára az új tanév. Megemlítette azt is, hogy a kislány arcán bőrátültetést is végrehajtottak az orvosok, a sörétes lövések nyomainak eltüntetésére.

A polgármester szerint Kislétán nyugalom van azóta, hogy elfogták a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjait. Ugyanakkor a rendőri jelenlét továbbra is nagy a településen.

A kislány gyámjai nem akartak nyilatkozni, elzárkóztak minden információadás elől. Korábban a kórház orvosainak is megtiltották, hogy bármit is közöljenek a sérült állapotáról, a gyógyintézet ezért nem közölte a gyermek hazaengedését sem.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtszóvivője elmondta, Kislétán folyamatos, 24 órás a járőrözés. A rendőrök feladataik ellátásakor megkülönböztetett gondot fordítanak a kislány védelmére is.

A településen a kislányt és 45 éves édesanyját otthonukban augusztus 3-ra virradó éjjel érte fegyveres támadás. A rájuk leadott lövésektől az anyja a helyszínen életét vesztette, míg a gyermeket súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők.