Maffiaszerű visszaéléseket lát a kormány a szociális ellátásban

2009.09.01. 12:00
Állami pénzeket vesznek fel szervezett csoportok szociális ellátás biztosítására, de ellátás helyett munkára kényszerítik a rászorulókat, a forrásokat pedig lenyúlják, jelentette ki Korózs Lajos szociális államtitkár. A kormány jogszabály-módosításokkal próbálkozik.

"Maffiaszerű visszaélések miatt elsősorban a szociális törvényhez kapcsolódóan az ősszel megváltozik több jogszabály" - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára egy keddi konferencián. Szerinte főleg Kelet- és Északkelet-Magyarországra jellemző, hogy "szinte maffiaszerű módszerekkel állnak össze gazemberek, hogy az állami forrásokat lenyúlják" például a házi segítségnyújtásban.

Az eddigi tapasztalatok szerint a jelzőrendszeres vagy anélküli házi segítségnyújtás, a különböző felülvizsgálatokra való berendelés kapcsán tapasztaltak visszaéléseket, amelyek miatt még az ősz folyamán megváltoznak a jogszabályok.

Korózs szerint az állami normatívák megszerzése érdekében hálózatszerűen alakítottak ki "kvázi szolgáltatást házi segítségnyújtásban", akár országos működési engedélyt szereztek, de senki nem kontrollálta, hogy el tudják-e végezni a vállalt feladatokat. Piramisszerű hálózatot létrehozva állástalan szociális munkásokat szerveztek be. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz azonban nem működtetnek valódi diszpécserszolgálatot és nincsenek ellátást végző szakembereik. A támaszra szorulóknak viszont nem segítséget nyújtanak, hanem fizikai munkára kényszerítik őket.

A javarészt Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében észlelt visszásságok miatt úgy módosítják a jogszabályokat, hogy a jövőben egyetlen jegyző sem adhat ki országos működési engedélyt szociális szervezeteknek, csak a saját és a szomszédos négy kistérség területére. A módosításokkal pedig azt is meghatározzák, hogy a jelzőrendszeres segítségnyújtásban mekkora kört érinthet a hálózat kiépítése.