Draskovics szerint sokadlagos kérdés, hogy ki mit írogat

2009.09.03. 19:36
Az igazságügyi miniszter szerint ahhoz képest, hogy a rendőrök elfogták a Cozma-gyilkosság, a kiskunlacházi gyilkosság, a romák elleni támadások és a Magyarok Nyilai-ügy gyanúsítottjait, sokadrangú kérdés, hogy titkos információkat tartalmazó iratok szivárognak ki a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Draskovics állítja, hogy a titkosszolgálatok folyamatosan megosztották információjukat a rendőrökkel, bár az országos rendőrfőkapitány kedden még azt mondta, hogy nem kaptak iratokat az NBH-tól.

"Sokadlagos kérdés, hogy kik, milyen papírokat írogatnak, és milyen céllal hozzák nyilvánosságra" ahhoz képest, hogy a lakosságot leginkább "felizgató" négy bűnügy - a romák elleni támadássorozat, a Cozma-gyilkosság, a kiskunlacházi szexuális gyilkosság, illetve a Draskovics szerint szintén ide tartozó Magyarok Nyilai-ügy - gyanúsítottjait elfogták a rendőrök. A sikerből szerinte a nemzetbiztonsági szolgálatok is kivettük a részüket.

Állítása szerint "minden ellenkező híreszteléssel szemben" a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok együtt dolgoztak a romák elleni sorozatgyilkosságok ügyében is. A Nemzetbiztonsági Hivataltól folyamatosan adtak információt a rendőrségnek.

Bencze József országos rendőrfőkapitány keddi nyilatkozata szerint a rendőrségre még nem érkeztek meg a titkosszolgálatok feljegyzései a romák elleni támadások gyanúsítottjairól.

Draskovics szerint "amikor ennek a dolognak [a romák elleni támadássorozatnak] a végére ér majd a rendőrség és átteszi majd az ügyészséghez vádemelési javaslattal ezeknek a gyanúsítottaknak az ügyét, akkor nem hátradőlni kell, hanem elemezni, mit lehetett volna jobban csinálni".

A kiszivárgott, a kormány által is elismerten nemzetbiztonsági forrásokból származó információkat tartalmazó iratról pedig azt mondta: "Ami ezt a bizonyos dokumentumot, vagy áldokumentumot illeti, ami egyes sajtóorgánumokban megjelent, nyilván ezt a Ficsor miniszter úr irányításával a Nemzetbiztonsági Hivatal megnézi, hogy náluk készült-e, ki készítette, hogy került ki".