Közpénzen üdültek a Balatonnál roma vezetők?

2009.09.03. 08:37
Lapértesülés szerint a Magyar Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány által gyermektáboroztatásra odaítélt pénzből nyaraltak egy hétig Kolompár Orbánék tavaly Balatonmárián.

Hátrányos helyzetű cigány gyerekek helyett Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és más roma vezetők szórakoztak pályázati pénzekből a Balatonnál tavaly nyáron, írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A történtekről Hajek Csaba számolt be a napilapnak, a férfi a főpályázó Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat mellett mint pályázati alvállalkozó kísérte figyelemmel a csaknem egyhetes eseményt. A médiareferensként jelen lévő Hajek fényképeket is átadott a lapnak.

A pályázatot gyermektáboroztatásra írta ki a Magyar Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány, de Hajek Csaba szerint a táborban - egy hátrányos helyzetű testvérpár kivételével - Bács-Kiskun megyei cigány vezetők és rokonaik strandoltak.

A lap emlékeztet rá, hogy Kolompár Orbán kiskunmajsai, három folyamatban lévő büntetőügye közül kettő a helyi romaszervezetéhez kapcsolódik.

Részt vett a nyári bulin Kolompár Orbán egyik vádlott-társa, Kolompár László, valamint Agócs János megyei cigány önkormányzati elnök, Kőrösi Gusztáv, Bogdán József, Horváth Szilveszter települési kisebbségi vezető is.

Hogy pontosan milyen pénzből és milyen körülmények között szerveződött az egyhetes nyaralás, egyelőre nem világos. A Magyar Nemzet nem tudta elérni Kolompár Orbánt, hogy a balatonmáriai üdülésről nyilatkozzon. Kolompár László OCÖ-képviselő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy Hajek téved, mert tavaly nyáron egy időben zajlott gyermek- és felnőttképzés a Balatonnál, a cigány vezetők az utóbbi vendégei voltak.

Agócs János azt mondta, hogy már visszafizették a gyermektábor céljaira kapott pályázati pénzt a kisebbségi közalapítványnak, és a cigány vezetők összejövetelét utólag a megyei közgyűlés finanszírozta. Agócs Jánost viszont cáfolta Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés fideszes elnöke: szerinte kizárt dolog, hogy a megye fizette volna a roma vezetők szórakozását.

A Magyar Nemzet megkereste az alapítványt is az ügyben, de Németh Erika, a kuratórium elnöke csak a jövő hétre ígért felvilágosítást.